Rodina původně chtěla, aby ho zastupoval právník Masúd Šafíaí, který má s podobnými případy zkušenosti. V minulosti hájil tři Američany, kteří byli v roce 2009 zadrženi na irácko-íránské hranici a později obviněni ze špionáže. Nakonec je všechny propustili.

Podle Rezaianova bratra ale úřady tomuto advokátovi nejrůznějším papírováním snahu Jasona obhajovat všemožně ztěžovaly. Šafíaí "neúnavně pracoval pod tlakem ze strany soudů" na tom, aby získal souhlas k obhajování Rezaiana, ale brzy bylo jasné, že to nepůjde, uvedla novinářova rodina v prohlášení.

Narychlo si tedy vybrali jiného právníka, advokátku Lejlu Ahsanovou, která zastupuje i Rezaianovu manželku Jegáne Sálehíovou. "Doufáme, že její znalost případu a přístup ke spisům zajistí, že v procesu nedojde k žádnému dalšímu neopodstatněnému zpoždění," uvedla Rezaianova rodina.

Rezaian, od roku 2012 šéf pobočky The Washington Post v Teheránu, jeho manželka a dva fotografové byli zadrženi loni v červenci v íránském hlavním městě. Všichni až na Rezaiana byli později propuštěni.

Spojené státy a Írán přerušily diplomatické vztahy po íránské islámské revoluci v roce 1979 a hlavně v důsledku následného obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu, kde islamisté drželi více než rok 52 rukojmích. Diplomatické vztahy dosud nebyly obnoveny. Americké zájmy v Íránu zastupuje Švýcarsko.