Rubl od počátku roku ztratil přes 50 procent své hodnoty a v posledních dnech propad výrazně zrychlil. Aircraft Industries čeká, jak se bude jeho kurz dále pohybovat, podle toho upraví své plány na příští rok. "Dodávat v rublech je pro nás nyní katastrofa. Strašně nás to poškozuje," řekla ČTK generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.

Poskytovatel spotřebitelských úvěrů Home Credit, který je součástí skupiny PPF, vykázal za devět měsíců letošního roku ztrátu 67 milionů eur (asi 1,85 miliardy Kč), loni byla přitom firma ve stejném období v zisku asi 8,1 miliardy Kč. Hlavním důvodem poklesu byl právě vývoj na klíčovém ruském trhu. Jak nynější zrychlení pádu rublu letošní výsledek ovlivní, firma nesdělila. "Vzhledem k překotnému vývoji na trzích v Rusku zatím nemohu podat žádný komentář," řekl ČTK její mluvčí Milan Tománek. Sberbank CZ se naopak pohyb rublu netýká. "Sberbank CZ působí na českém trhu a poskytuje služby převážně českým klientům," uvedla její mluvčí Hana Drápalová.

Situaci kolem poklesu ruského rublu pozorně sledují chmelaři, Rusko je totiž velkým odbytištěm českého chmele. "Smlouvy jsou většinou dlouhodobé, takže bezprostřední vliv by zatím situace na nás mít neměla. Ale samozřejmě, pokud bychom přišli o tak velký trh, byl by to problém," řekl ČTK tajemník Chmelařského institutu ČR Michal Kovařík.

Také pro jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz je Rusko klíčovým trhem, firma ale s tamními partnery obchoduje v eurech. O žádné zakázky kvůli propadu rublu zatím nepřišla společnost Papcel z Litovle na Olomoucku, která do Ruska vyváží značnou část své produkce strojů a zařízení pro papírenský průmysl. Podle mluvčí firmy Martiny Pavlíkové si ale ruští partneři na jednáních v závěru roku začali stěžovat na to, že je prudké výkyvy kurzu rublu silně ovlivňují. "Určitě budou výhledově řešit objemy plánovaných investic i jejich načasování," řekla Pavlíková ČTK. Dodala, že zatím nikdo žádné smlouvy nerušil.

Plzeňský Prazdroj je letos krátkodobě schopen zmírnit veškeré možné dopady propadu rublu díky programu zajištění proti kurzovým rizikům, který využívá. "Pro dlouhodobější období může potenciálně dojít k negativnímu dopadům. Vývoj sledujeme, vyhodnocujeme a průběžně promítáme do plánů na příští období," řekla mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Vít Linhart, ředitel společnosti Atmos Chrást, která vyrábí kompresory, zatím neví, co udělá poslední skoková změna kurzu rublu v tomto týdnu, navíc doprovázená prudkým zvýšením úrokových měr. "Exportu průmyslových kompresorů to (předchozí několikaměsíční oslabování rublu) zatím pomohlo, protože se zdá, že ruské výrobní sféře devalvace rublu prospívá. Zvyšuje to jejich konkurenceschopnost na exportních trzích a omezuje vliv konkurence na domácím trhu, pro což je typické potravinářství, tedy mléko, maso a podobně," uvedl. Kompresory pro stavebnictví jsou ale naopak oslabováním ruské měny postiženy, v tomto oboru je podle Linharta znát výrazný pokles investic.

Významným odbytištěm je ruský trh pro tradičního výrobce křišťálových svítidel Preciosu-Lustry Kamenický Šenov. Firma má v Rusku vlastní zastoupení, realizuje tam kolem pěti až deseti procent zakázek. Na tržbách ale prodělává minimálně, v řádech statisíců korun. "Ceny máme nastavené ve stabilních měnách jako je euro a americký dolar, hlavním problémem je tak klesající kupní síla, kvůli tomu stagnuje trh," sdělil ČTK ředitel firmy Pavel Marek. Společnost o zastavení exportu do Ruska sice uvažuje, o tamní trh ale nechce přijít, a tak bude zatím vyčkávat.

O polovinu prodejů v Rusku přišla od začátku roku společnost Český porcelán z Dubí na Teplicku. Ruský trh je pro ni ale minoritní, a tak se jí ztrátu podařilo nahradit zvýšením prodeje v Německu. Firma neví, jak to s prodejem v Rusku bude příští rok. Podle obchodního ředitele Martina Balázše je problém mimo jiné s mechanismem převodu peněz. Pokles rublu se mírně projeví i na obratu sklárny Crystal Bohemia v Poděbradech, firma to ale nepovažuje za významnou ztrátu. "Nicméně se dá předpokládat, že se ty obchody v podstatě zastaví," řekl ČTK předseda dozorčí rady firmy Pavel Louda.

Výrobce automobilových tlumičů KYB Manufacturing Czech zmrazil obchody s Ruskem už na přelomu září a října, kdy začala hodnota rublu klesat. Závod v Pardubicích vyráběl pro ruský trh hlavně servisní díly, v tomto segmentu výroby šlo o pětinu produkce. "Z ruské strany je zájem o naše díly, ale chováme se konzervativně a nevystavujeme se riziku," uvedl prezident firmy Robert Frank. Výpadek prý společnost nedostává do finančních potíží.

Minimální vliv má pokles rublu na ruskou pobočku AAA Auto. Firma v každé zemi obchoduje s ojetými vozy na lokálním trhu a v lokální měně. "V Ruské federaci to kvůli omezením na import vozů ze zahraničí platí stoprocentně. Změny kurzu rublu se tedy v rámci výkupu a prodeje neprojevují, opatření nejsou nutná," sdělil ČTK mluvčí AAA Auto Martin Hackl. Pohyby ruské měny se nedotýkají ani výrobce traktorů Zetor, pro něhož není ruský trh prioritní.