Kontroverzní, jak jen může být. O tom, na jakou strunu nový Mortal Kombat, potažmo celá série hraje, nemůže být pochyb. Pod všemi těmi masakry a vytrhanými vnitřnostmi se však skrývá kvalitní a propracovaná hra, kterou by si neměl nechat ujít žádný virtuální bojovník. Bojovník, který má pořádně silný žaludek.Příběh navazuje tam, kde skončil restart z roku 2011, který opět vrátil krvavou sérii na výsluní. Shao Kahn padl a s ním i celá řada kladných i záporných bojovníků. Obávaný čaroděj Shinnok byl opět oživen svým zlotřilým společníkem Quan Chim a společně neprahnou po ničem menším, než je ovládnutí všech dimenzí včetně té pozemské.

Kromě celé řady starých známých postav, jako Sub, Zero, Scorpion, Raiden nebo Liu Kanga, se jim postaví i celá řada nováčků. Ve stylu Tekkenu 3 to jsou potomci oblíbených bojovníků, takže si vyzkoušíte boj v kůži Cassie Cage, dcery Johnnyho Cage, a Sonyi Blade nebo Takahashi Takeda, syna telepatického, avšak osleplého bojovníka Kenshiho.

I Sub-Zero může pořádně dostat po palici.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběhu celé hry je věnován samotný režim, který ve zhruba šesti, sedmi hodinách potěší především fanoušky. Kromě bitek podpořených příběhem vás čeká celá řada Quit time eventů neboli událostí v reálném čase. Jde o interaktivní videosekvence, ve kterých musíte ve správný čas zmáčknout tlačítko zobrazené na obrazovce.

Mimo příběh jsou zde klasické věže, které potěší především fanoušky Mortal Kombat. Postavíte se deseti, sedmi i pěti zlořádům ve specifickém složení nebo při zvláštních podmínkách (nemůžete se skrčit nebo třeba vyskočit). Tvůrci navíc přináší i tzv. živé věže, u nichž se obsah pravidelně mění. Režimů je samozřejmě více. Mnohem více.

Pane doktore, mám něco v oku.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Od klasického duelu, ať už v online nebo offline podobě, trénování nebo frakcí. Frakce jsou novým způsobem, jak zapojit hráče do online dění. Z pěti dostupných frakcí, jako Lin Kuei (Sub-Zero) nebo Black Dragon (Kano), si zvolíte svůj tým, v jehož barvách se budete bít, získávat potřebné mince za úspěchy ostatních atd. Docela fajn věc.

Ale i přehršel režimů je k ničemu, když je samotný boj chabý a výběr bojovníků tristní. Jak už ale tušíte správně, ani jedno není problémem Mortal Kombat X. Boj je rychlý, napínavý, adrenalinový a ovládání si rychle osvojíte. Po vzoru původních dílů totiž hru ovládáte ve dvourozměrné rovině, která hře sedne jako dobře mířený pravý hák do tváře maskovaného nindži.

Klasičtí nepřátelé
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nechybí odpalování protivníků vysoko ve vzduchu, další typické chvaty známých bojovníků, jako Scorpionovo kopí nebo Sub-Zerovo mrazení. Každý ze zápasníků má navíc tři druhy boje, z nichž každý přináší specifické chvaty či schopnosti. Aréna je navíc po vzoru Injustice: Gods Among Us, takže tu můžete praštit protivníka o kámen, jindy zase můžete vzít z davu nebohou stařenku a hodit ji po soupeři. Vtipné a krvavé.

Oblíbená funkce z předchozího dílu, rentgenové útoky, nechybí. Nabít si můžete během úspěšného zápasu dva ukazatele – jeden na interakci s prostředím, druhý právě na rentgenové útoky, při nichž uvidíte veškeré to lámání kostí, přeražené čelisti, vydloublé bulvy a podobně. To, co dělá Mortal Kombat pravým Mortal Kombatem, taktéž nechybí.

Fatality jsou naše srdeční záležitost.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pravé fatality, smrtelné útoky, jimiž dorazíte zraněné protivníky, jsou samozřejmě zpět a jsou krvavější než kdykoliv předtím. Tentokrát je jich ještě víc a jejich partu doplní i brutality, jejich ještě krvavější obdoby. Tohle je prostě brutální zábava pro otrlé. Výběr bojovníků je zajímavý a lákavý.

Najdete tu staré známé i nové tváře, celkem 23 bojovníků + 1 odemykatelný. Pozemské bijce i válečníky z jiných světů. Z nováčků stojí za vypíchnutí pistolník Erron Black, vosí bytost D'Vorah nebo makovník Jinozemě Kothal Kahn. Bohužel nám nepřijde, že by byly všechny postavy vyrovnané. Ta největší lákadla hry, bojovníci Sub-Zero a Scorpion, jsou se svými bojovými styly s meči až příliš silní. Oproti ostatním určitě. Fanoušky alespoň možná uklidní celá řada známých postav ve vedlejších rolích.

Princ Goro je zpět v plné síle. Pokud si ho koupíte.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Radost ze hry taktéž shazuje stahovatelný obsah. Pokud jste si hru nepředobjednali, nezískáte klasického bojovníka jménem Goro. Musíte si ho dokoupit za peníze. Hnus. Stejně tak byli ohlášení čtyři noví bojovníci ještě před vydáním hry, což smrdí na hony daleko. Jde ale o zajímavé postavy, jako Tanyu a Tremora, které budou známé především fanouškům. Další dvě, filmového masového vraha Jasona Vorheese a mimozemského lovce Predátora, ale znají již všichni.

To ale není vše. Za výhry ve všech módech získáváte zlaté mince, které odemykají obsah v kryptě. V ní se nacházejí nové fatality, kostýmy a třeba i další peníze. Jenže za 550 korun si můžete koupit vše. To je hrůza, jak herní byznys degraduje. Ještě že je jinak ve všech směrech Mortal Kombat X nadmíru povedené dílo. Hudba je plná atmosféry a vizuální stránka – wow.

Fotogalerie
18 fotografií
Modely postav jsou bohaté, plynulost hry nesmírná a nikdy se nezpomaluje. Z technického hlediska na hru radost pohledět. Všechny ty brutálnosti vyniknou, protože je na Mortal Kombat X vidět, že jde o hru původně vyvíjenou pro novou generaci konzolí. U téhle rvačky stojí za to, abyste se do ní zapletli!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Různorodí bojovníci: známí zápasníci i nové tváře
Nádherně děsivé krvavé detaily
Suprová a ostrá grafika
Poutavé a interaktivní arény
Věže jsou zpět

 


Minusy:
Některé postavy jsou nevyvážené a příliš silné
Stahovatelný obsah ničí požitek z hraní

 

Infobox
Datum vydání:  14. duben 2015
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč, (konzole), 1249 Kč (PC)
Výrobce: NetherRealm Studios
Vydavatel: Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ