V roce 1997 byla rozhledna na Studenci u České Kamenice, z níž je krásný výhled na Lužické hory, prohlášena technickou památkou. Po rekonstrukci k jejímu slavnostnímu zpřístupnění veřejnosti došlo v létě 2009.

Její historie je spjata s rodem Kinských, do jehož panství Studenec v 19. století patřil. Dřevěnou vyhlídkovou věž, která byla nejspíš nejstarší takovouto stavbu v této části Čech, nechal v roce 1854 postavit kníže Ferdinand Kinský. Po jedenácti letech musela být kvůli špatnému stavu stržena.

O vybudování železné rozhledny na Studenci vysoké 16,2 se roku 1888 postaral děčínský horský spolek. Ten cestu, jež se zachovala dodnes, vydláždil čedičem. Po roce 1945 začala rozhledna chátrat a až roku 1995 Společnost přátel Děčína - Amici Decini - iniciovala její záchranu.

K rozhledně dojdete po červené turistické značce od obce Líska. Delší alternativu představuje cesta z obce Studený rovněž po červené značce.

Rozhledna Na Stráži

Rozhlednu Na Stráži tvoří třiatřicetimetrový ocelový tubus mobilního operátora z roku 2011 s vnějším kovovým schodištěm. Do krajiny zapadá díky opláštění smrkovými prkny. Na tomto místě dříve stála dřevěná turistická chata Wachsteinbaude, postavená v roce 1933, která koncem 20. století vyhořela. Po železných schodech se návštěvníci dostanou na vyhlídku Popova skála, která se nachází asi 3,5 km od Hrádku na Nisou. Je z ní krásný pohled na Lužické hory a okolní vesnice.

K rozhledně Na Stráži se nejsnáz dostanete od parkoviště v ulici Pod Stráží ve Sloupu v Čechách po červené turistické značce. Náročnější turisté mohou následně pokračovat po jedné z naučných stezek, které kopírují stejnou cestu a to naučná stezka Sloup v Čechách, nebo po Sloupském vyhlídkovém okruhu.