Valtice jsou malé vinařské město v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji, nedaleko hranic s Rakouskem. Významné jsou nejenom vínem, ale také bohatou a krásnou historií. Patří do komplexu známého Lednicko-valtického areálu a je chráněno jako městská památková zóna a okolí je pak krajinnou památkovou zónou. Jedná se o vůbec nejnavštěvovanější vinařské město v republice. Kromě mnoha vinařů a vinařských zajímavostí tu má sídlo také třeba Střední vinařská škola. A protože je toho k vidění, návštěvě a hlavně ochutnání ve Valticích opravdu hodně, vybrali jsme tři tipy, které určitě nesmíte vynechat.

Salon vín ČR

Salon vín ČR je výkladní skříní moravského a českého vinařství, protože je v něm každý rok uloženo sto aktuálně nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín. Degustační expozice těchto vín je pak umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí státního zámku a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k celoročnímu ochutnávání. Degustaci vín si můžete řídit sami, nebo podle výběru a s výkladem profesionálního someliéraa. A když vás některá vína okouzlí, můžete si je zde po jednotlivých lahvích také koupit. Součástí Salonu vín je také naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček a someliérskýchh potřeb.

Salon vín
Autor: Vinařský fond

Vinařská stodola

Možná nejzajímavější stavbou, která těží z tradičního pojetí architektury, je vinařská stodola nebo také 100dola patřící k areálu vinařství CHÂTEAUU VALTICE. Budova vychází ze stylu tradičního selského stavení, ale není určena k ustájení zvířat ani zemědělské techniky. V nadzemních prostorách se nachází vinotéka s expozicí vín a restaurovaným kládovým vinným lisem z roku 1803. Podzemní část stodoly pak tvoří sklepní chrám vína s rotundou, který je propojen s historickým křížovým sklepem, stávající budovou vinařství a novými degustačními prostory vinného sklepa. Součástí stavby jsou také vodní prvky, jakými jsou fontány a jezírka s padající vodou.

Valtické podzemí
Vinařská stodola
Autor: Vinařský fond

Unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů, to je Valtické podzemí. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout 13 vzájemně propojených sklepů a k tomu ochutnat několik vzorků vín a dát si drobné občerstvení. Kromě samotné prohlídky a degustace se zde také pravidelně konají různé akce, např. večery s cimbálovou muzikou a vínem. Pro milovníky vína je to jedinečná příležitost, jak v unikátních prostorech spojit kulturní akci s vínem.

Valtice jsou ale, co se vína týče, mnohem bohatší a naše tipy rozhodně nejsou jedinými příležitostmi, jak poznat a ochutnat moravské víno. Každý, kdo má rád víno, si zde jistě najde to své, což je také další důvod, proč se do hlavního města vína České republiky opět vrátit.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.