Autem po Evropě

Kompromisem mezi dovolenou v Čechách a exotickými destinacemi je cestování po Evropě. Co vás při něm čeká?

Cíl cesty

Je nutné počítat s tím, že s dětmi neujedete denně tolik kilometrů, jako byste jeli bez nich. Reálnými destinacemi tak mohou být třeba polská města, francouzský venkov nebo německé pobřeží. Maminka Klára se podělila se zkušenostmi z výletu do burgundského města Dijon: „Je to moc krásné místo. Jako v jiných francouzských městech se tu dá zaparkovat přímo v centru v podzemním placeném parkovišti. Po zaparkování jsme naložili děti do kočárku, vyjeli výtahem nahoru a prošli se městem. Zavazadla jsme měli celou dobu uložená v autě, takže jsme se nemuseli o nic starat.“

Na kolik vás to přijde

Při cestování vlastním vozem ušetříte na dopravě. Pokud se rozhodnete cestovat obytným vozem z autopůjčovny, bude vás to stát asi 3000–4000 Kč na den, ale na druhou stranu nemusíte platit za hotel. Při sestavování dovolenkového rozpočtu nezapomeňte započítat pohonné hmoty, informujte se také o výši a způsobu placení dálničních poplatků ve vybrané destinaci i v tranzitních zemích.

Co vás čeká

„S dětmi nikdy nevíte, kolik toho stihnete a co nepředvídatelného se stane,“ říká Klára. „Proto si vždycky napíšu seznam hlavních památek, které chci navštívit, ale přesný plán na den si nedělám. Čerpám nápady ze seznamu podle aktuální situace, třeba podle toho, jak moc jsou děti zrovna unavené.“ Při návštěvě velkých evropských měst jako Řím nebo Paříž vám hodně zjednoduší život, když se s dětmi ubytujete v centru města a budete to mít ke všem památkám pěkně blízko. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že budete platit víc peněz za parkování u hotelu.“ Velkým plusem hotelu v centru je i možnost snadno se sem vrátit po obědě na polední spánek. Večer může zůstat jeden z rodičů v pokoji s dítětem a druhý si snadno odskočí na večerní procházku osvětleným městem nebo pozdní nákupy.

Při cestách do evropských zemí je také vhodné zvážit možnost cestovního připojištění. Evropská kartička pojištěnce sice v akutních případech platí i v zahraničí, nemusí však nutně pokrýt vše, co by vás mohlo potkat.

Výhody a nevýhody

K velkým nevýhodám při cestě autem s malými dětmi patří nemožnost volného pohybu po voze. Jaký vliv má na děti dlouhé sezení v autosedačce, vysvětluje fyzioterapeutka Mgr. Lucie Tesařová: „Dlouhé setrvávání v jedné pozici není vhodné pro nikoho z nás, natožpak pro děti, kterým se struktura těla teprve vytváří. Ergonomicky tvarované sedačky sice negativní dopady snižují, ale nikdy je nemohou eliminovat zcela. Sebelepší pozice bez pohybu a s konstantním tlakem na jedno místo zhoršuje prokrvení tkání, čímž vzniká nepříjemný pocit, bolest a narušuje se funkce těchto tkání. Naprosto nevhodné je spaní v autosedačkách, kde není možnost napřímení páteře do roviny, ani volnost pro otočení a protažení. Při dlouhých cestách proto radím časté zastávky, které dospělí i děti využijí k pohybu.“

Další nevýhodou je obtížné parkování v centrech velkých měst. Často je zde také nutné zaplatit nemalé parkovné, což zvyšuje náklady na vaši dovolenou. Na druhou stranu si do auta můžete pohodlně sbalit vše potřebné včetně dětského kočárku.

Co s sebou

„Vždycky, když někam jedeme na delší dobu, přibalím pro syna dětský šampon a mýdlo. Produkty, které jsou k dispozici v hotelech, nebývají pro děti vhodné. Také s sebou beru dětské bačkůrky na přezutí,“ říká Hanka, maminka syna s atopickým ekzémem.

Klára zase doporučuje vozit vlastní příkrmy: „Při návštěvě Říma jsem chtěla dítěti příkrmy dokoupit, ale dost času jsem ztratila už samotným hledáním supermarketu. Měli tam samé zvláštní produkty, bylo pro mě obtížné si z toho něco vybrat. Je důležité nezapomenout si s sebou přibalit malou lžičku. My jsme na ni zapomněli a museli jsme pak u Kolosea dokoupit takovou tu turistickou jako náhradu. Pro svoje starší dítě jsem na cesty přibalila pytlík jablek, protože dlouho vydrží. Vždy si s sebou beru švýcarský nůž, který se hodí nejen na jejich nakrájení.“

Praktickým nápadem je zřízení malého odpadního koše přímo v autě. Bude se hodit nejen na obaly od jídla, ale třeba i na použité kapesníčky. Další položkou, na kterou byste rozhodně neměli zapomenout, jsou dětské léky na snížení teploty.