Před odjezdem se vyplatí zkontrolovat, zda jsou zabaleny všechny potřebné věci. Jak se ale stoprocentně ujistit, že je v kufru vše, co má být? Ideálním pomocníkem je obyčejný seznam, kde si můžete jednotlivé položky odškrtávat a tak se vám opravu nemůže stát, že něco necháte doma.

Co tedy budete potřebovat?

Myslete i na riziko úrazů:

Základem každé cesty do zahraničí by mělo být cestovní pojištění, jak potvrzuje i Jiří Paták ze společnosti Chytrý Honza:„V případě, že budete muset v zahraničí navštívit lékaře, když způsobíte škodu, ztratíte doklady, nebo vám ukradnout zavazadla, je cestovní pojištění jediným produktem, který vás skutečně ochrání. S vědomím, že máte řešení pro každý případ, si za pár korun dovolenou užijete mnohem více.“

Nebezpečí zranění na nás číhá opravdu na každém kroku. Další důležitou věcí, která by vám neměla chybět, je cestovní lékárnička se základní výbavou (prášky na bolest, prášky na horečku, prášky na střevní potíže, náplasti,…) a léky, které pravidelně užíváte.

Bez peněz do ciziny nelez…

Spoléháte se pouze na platební karty? I to vám může znepříjemnit a zkomplikovat celou dovolenou. Hotovost byste určitě měli mít pro všechny případy u sebe! Celý obnos pak nikdy neukládejte na jedno místo. Určitě se vyplatí peníze různě poschovávat, popř. využít hotelové trezory.

Cestovní doklady:

Před cestou k moři si zjistěte, zda je váš pas stále platný. V zemích Evropské unie se sice můžete prokázat občanským průkazem, ale v okolních státech už ne. Proto je velice důležité si s předstihem zjistit, jaké doklady a víza byste měli mít u sebe.

 

Co vám ještě nesmí scházet?

* kartička zdravotního pojištění

* cestovní pojištění

* platební karta, číslo na blokování při ztrátě či odcizení

* mobilní telefon s roamingem + nabíječka

* cestovní smlouva, voucher na ubytování

* automapa

* vytištěné nejlepší trasy pro vaše cestování

* doklady od auta

* peníze

Fotogalerie
3 fotografie