Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hvězdy ze zoo: Roztomilá jarní nadílka přinesla nové chlupaté celebrity!

/
  • Zvířecí celebrity v našich zoo:  Roztomilá jarní nadílka
    21. dubna 2019 ● 05:00

    Největší rozkvět zažívají na jaře zoologické zahrady. Můžou se chlubit exotickými přírůstky i těmi nejobyčejnějšími, přesto krásnými, miminky. Která novorozeňata letos v zahradách přivítali?

  • 1.

    Zoo Praha

    Žirafa severní núbijská

    V expozici žiraf severních núbijských mohou návštěvníci v těchto dnech sledovat dvě žirafí mláďata – samičku Nelu narozenou 25. ledna a samečka, který se narodil 13. února a jméno dostane v polovině dubna. Otcem obou mláďat je samec Johan narozený v Nizozemsku. Nela přezdívaná Modelka se zhlédla v pózování návštěvníkům.

    Žirafy pochází z východní Afriky (Keňa, Uganda). Samice je březí 457 dní a rodí 1 mládě, které se už za hodinu staví na nohy a je schopno následovat matku.

    Plameňáci růžoví

    Vyrostli v plameňáčí školce a teď jsou poprvé k vidění. Pět mláďat plameňáků růžových se tak připojilo k chovnému hejnu. Ze zázemí do expozičního komplexu Vodního světa a opičích ostrovů si půlroční ptáci sebevědomě vykračovali v doprovodu dvou svých chovatelů. V průběhu umělého odchovu s nimi ostatně byli zvyklí chodit na procházky. Zapojení do hejna proběhlo bez problémů.

    Sitatunga západoafrická

    Do stáda přibyli jeden samec a dvě samice. Tento druh antilopy patří v pražské zoo k tradičním a chová se zde od roku 1960.

    Antilopy jsou rozšířené v západní Africe. Aby se nebořila do měkkého bahna, má nezvykle dlouhé spárky i paspárky. Při došlápnutí se roztáhnou a rozloží tíhu těla podobně jako sněžnice.

    Sitatunga západoafrická
    Autor: Zoo Praha/Petr Hamerník/Václav Šilha

    Křeček velký

    V pavilonu Afrika zblízka je nyní možné pozorovat celou rodinu křečků velkých, vzácných madagaskarských hlodavců i s tříměsíčními mláďaty.

    Jeho domovem je Menabe na západním pobřeží Madagaskaru. Patří mezi ohrožené druhy, pohybuje se na zemi poskoky – tak trochu jako králík.

    Křeček velký
    Autor: Zoo Praha/Petr Hamerník/Václav Šilha

  • 2.

    Zoo Brno

    Takin indický

    V Brně letos přišla na svět už dvě mláďata takinů indických. Obě mláďata jsou samečci. První se narodil 8. února, druhý o čtyři dny později a oba mají stejného otce – samce Cottona. Matkou prvního je Charlotta, druhého porodila samice Hanička.

    Takini žijí v oblasti pohoří Himálaj. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst, a chrání tak zvířata proti dešti a mlhám. 

    Takin indický
    Autor: Zoo Brno

    Dlouhokrčka McCordova

    Brněnská zoo je první v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO), které se tento druh podařilo rozmnožit. První čtyři mláďata se vylíhla v létě 2018, dalších šest na konci února tohoto roku. Na Červeném seznamu ohrožených druhů jsou dlouhokrčky vedeny jako kriticky ohrožené. Hlavní hrozbu pro tyto vzhledově velmi atraktivní a nevšední želvy představují lidé. Kromě úbytku biotopů totiž musí čelit zejména ilegálnímu lovu pro obchod s domácími mazlíčky.

    Sladkovodní želva se vyskytuje na indonéském ostrově Roti. Predátorem tohoto druhu je prase divoké.

    Dlouhokrčka McCordova
    Autor: Zoo Brno

    Velbloud dvouhrbý

    Letos přišla na svět už dvě mláďata. První je samička Mirai, která se narodila 4. března. Její matkou je velbloudice Majda. Druhé velbloudě porodila její spolubydlící Bella 24. března, jeho pohlaví zatím neznáme. Otcem obou mláďata je samec Dred.

    Velbloudi žijí ve stepích a pouštních oblastech Číny a Mongolska. Vydrží dlouhé týdny bez vody a překonají až 20% úbytek vody v těle.

    Velbloud dvouhrbý
    Autor: Zoo Brno

    Tamarín žlutoruký

    Dva malí tamarínci se narodili 27. února. Jejich rodiči jsou samice Bella a samec Henry, jejichž předchozí potomky tu můžete také spatřit. Matka vzorně kojí a mladé samičky se smířily s péčí o mláďata a střídají se v nošení.

    Vykytuje se v tropických deštných pralesích v Kolumbii. V přírodě se dožívá 8 až 15 let, v lidské péči až 23 let.

    Tamarín žlutoruký
    Autor: Zoo Brno

  • 3.

    Safari Park Dvůr Králové

    Pes hyenový

    Pětiletá fena Fiona pravidelně jednou za rok porodí nová mláďata. Otcem štěňat se znovu stal vůdčí samec, jeden z dvojice bratrů dovezených před třemi lety z Francie. Nejobávanější africké šelmy jsou považovány za jedny z nejohroženějších savců planety, podle údajů Světové unie na ochranu přírody žije ve volné přírodě okolo 6600 těchto zvířat.

    Vyskytuje se v jihozápadní, jihovýchodní a střední Africe. Každý jedinec má jiné zbarvení, standardní jsou pouze černé ušní boltce a černá tlama.

    Pes hyenový
    Autor: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

    Serval stepní

    Africké šelmy připomínající velké štíhlé kočky se srstí geparda se po dvouleté přestávce vrátily do safari parku. Samice Roxana se tu nenarodila, ale přicestovala z francouzského Parc Zoo du Reynou. Roxana se může těšit na samce, který pochází z nizozemské Zoo Tilburg. Pokud vše dobře půjde, první spojení tohoto páru plánují ošetřovatelé na přelom jara a léta. 

    Žije v Africe, na jih od Sahary. Má ze všech koček nejdelší nohy a nejvyšší inteligenci.

    Serval stepní
    Autor: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

  • 4.

    Zoo Liberec

    Sambar skvrnitý

    V Liberci se narodilo mládě vzácného a ohroženého filipínského jelínka sambara skvrnitého. Jedná se o v přírodě ohrožený filipínský endemit, jehož populace ve volné přírodě rapidně ubývá.

    Sambar žije pouze na filipínských ostrovech Panay a Negros a zbývá jich méně než 2500.

    Sambar skvrnitý
    Autor: Zoo Liberec

    Takin čínský

    Liberecká zoo je první zahradou mimo asijský kontinent, která s chovem takinů čínských začala. Nejčerstvějšími přírůstky jsou tři mláďata, která už běhají ve výběhu se sourozenci. Od roku 2002 se v liberecké zoo narodilo více než 30 mláďat, která byla postupně převezena za účelem posílení chovu do dalších zoologických zahrad v Evropě a USA.

    Takin obývá horské oblasti Himálaje, Indie a západní Číny. Jeho charakteristickým znakem je zlatá, hustá, dlouhá srst a mohutné zatočené rohy, které dorůstají délky až 64 cm.

    Takin čínský
    Autor: Zoo Liberec

    Orlosup bradatý

    Hnízdní sezona probíhá také u dravých ptáků, a především u orlosupů bradatých. Pokud se jim podaří mláďata úspěšně odchovat, budou s největší pravděpodobností vypuštěna zpět do volné přírody v oblasti evropských Alp. Těch libereckých tam už létá třináct!

    Orlosup se vyskytuje už jen na několika horských místech Evropy, Střední Asie a Afriky a vytváří páry na celý život.

    Orlosup bradatý
    Autor: Zoo Liberec

  • 5.

    Zoo Olomouc

    Adax

    Samička Laděna se narodila 2. února. Radost z přírůstku je ohromná, protože

    toto kriticky ohrožené zvíře bychom v přírodě hledali stěží. Počet volně žijících adaxů se odhaduje na 30 až 90 jedinců.

    Dříve obývali téměř celou saharskou oblast, dnes se vyskytují pouze na několika málo místech. V severní Africe byly pro adaxe zřízeny rezervace, kam zvířata poskytla i olomoucká zoo. 

    Adax
    Autor: Zoo Olomouc/Milan Kořínek

    Fenek berberský

    Nejmenší liška na světě sice porodila na konci roku, ale teprve nyní se mláďata rozkoukávají a začínají se ukazovat venku. Jedná se o zvířata s noční aktivitou, takže mají v pavilonu simulovanou noc.

    Lišky žijí v pouštních oblastech severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova. Díky 15 cm dlouhým ušním boltcům oplývají skvělým sluchem a uši jim pohádají i při ochlazování.  

    Fenek berberský
    Autor: Zoo Olomouc/Milan Kořínek
  • 6.

    Další tipy najdete v unikátním průvodci Blesku!

    Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
    Autor: Blesk
    Fotogalerie
    40 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy