Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Plzeňský a Karlovarský kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Karlovarského a Plzeňského kraje
    3. července 2019 ● 17:00

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Plzeňským a Karlovarským krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Zámek Horšovský Týn

    Horšovský Týn byl původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století. Po rozsáhlém požáru ho nechal přestavět na renesanční sídlo purkrabí Jan mladší Popel z Lobkovicz. V této podobě se zámek unikátně dochoval až do dnešní doby. Horšovský Týn si oblíbila i japonská kráska Mitsuko, manželka ronšperského šlechtice Heinricha Coudenhove-Kalergi.  Mimoto se zde natáčely scény z pohádky Nesmrtelná teta.

    Zámek Horšovský Týn
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Hrad Rabí

    Zřícenina hradu Rabí je smělou dominantou širokého okolí. Od počátku 14. století stávala na místě dnešního hradu tvrz pánů z Velhartic. O století později byl hrad přestavěn a opevněn. Hrad byl vypleněn během třicetileté války a v 18. století vyhořel. Ve zdejších hradních zdech se natáčely pohádky O zapomnětlivém černokněžníkovi či O jabloňové panně.

     

    O oko zde při obléhání přišel Jan Žižka a další zajímavosti naleznete zde:

    Zřícenina hradu Rabí
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Hrad Velhartice

    Hrad Velhartice byl založen mezi lety 1290 až 1310 jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Mezi nejznámější vlastníky patřil ve 14. století věrný komorník a rádce císaře Karla IV. Bušek z Velhartic. Od roku 2012 je tu otevřený také hradní pivovar.

    Hrad Velhartice
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    Hrad Loket

    Gotický hrad Loket byl založen ve 12. století k ochraně obchodní stezky z Prahy do Německa. Význam hradu potvrdil Jan Lucemburský a také, i když zpočátku nechtěně, jeho syn Karel IV., který zde byl jako tříletý chlapec vězněn. Přesto na Loket nezanevřel a často v něm pobýval. Za vlády jeho syna Václava IV. byl hrad přestavěn do současné podoby.

     

    Co se o Lokti říkalo ve středověku a jaká světová vzácnost tu je vystavena? Více se dočtete zde:

    Hrad Loket
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Zámek Kynžvart

    Původně barokní zámek Kynžvart (Königswart - králova stráž) nechal v letech 1681–1691 postavit Filipp Emmerich von Metternich. Později byl rakouským kancléřem Klemensem Wenzelem von Metternich přebudován ve stylu vídeňského klasicismu na jeho reprezentativní sídlo. Na zámku se v roce 1963 natáčel legendární český muzikál Kdyby tisíc klarinetů.

     

    Které slavné osobnosti na Kynžvart zavítaly a další zajímavosti naleznete zde:

    Zámek Kynžvart
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Zámek Bečov nad Teplou

    Hrad Bečov byl založen pány z Oseka ve 14. století. Počátkem 18. století byl z důvodu pohodlí v těsné blízkosti vystavěn tehdejším majitelem Janem Adamem Questenberkem nový, pozdně barokní zámek. Ještě také zmiňme, že v letech 1813–1945 patřila památka lotrinskému rodu Beaufort-Spontin, kteří tu za 2. světové války ukryli pod podlahou kaple slavný relikviář sv. Maura ze 13. století.

    Jaký další unikátní poklad za desítky milionů tu byl nalezen? Čtěte zde:

    Zámek Bečov nad Teplou
    Autor: K. Moravcová a Fototéka NPÚ
  • 7.

    Tipy na výlety

    Fotogalerie
    53 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy