Cestování za jídlem či dobrým pitím, tedy takzvaná zážitková gastronomie, se v posledních letech těší nebývalé popularitě. Abyste se na cestách neztratili, připravili jsme pro vás přehled míst, která stojí za to.

Sport a víno. Jde to dohromady?

Pokud patříte mezi aktivnější gurmány a rádi si vyrazíte na kole, kolečkových bruslích nebo třeba holdujete nordic walkingu, pak jsou pro vás ideální takzvané vinné stezky. Ty nabídnou ideální kombinaci pohybu a kvalitního vína. Nejrozšířenější jsou logicky na Moravě (podrobnosti zde), která je svými vinohrady proslulá. Po celé této oblasti je síť vinných sklípků a kempů, které vřele vítají všechny sportovněji založené. Za zmínku také stojí napojení na kulturní a historické zajímavosti v podobě muzeí nebo skanzenů, které můžete na své cestě potkat. Tyto stezky mají dokonce svou stránku, na které před výletem načerpáte všechny informace. Na víkend si připravte zhruba 3000 Kč

Mikulovská stezka - víno a cyklistika

V okolí Mikulova se nalézá jedna z nejznámějších vinařských oblastí a také tato populární cyklostezka. Je vhodná pro všechny kategorie cyklistů a je celoročně sjízdná. Na trase uvidíte malebnou moravskou přírodu okolí řeky Dyje, rybníků a Novomlýnských nádrží. Kompletní informace o této stezce pak naleznete zde.

Pivní turistika

Jestli je vám milejší nahořklá chuť našeho národního nápoje, existuje nespočet pivovarů různých velikostí, které se vyklubaly po celém území ČR. Díky tomu můžete navštívit jakýkoliv z řady velkých či malých pivovarů a prozkoumat neznámé chutě. Neztratíte se pak díky této podrobné mapě.

Pivo skrývá také romantiku

Mnoho pivovarů nabízí nejen skvělé pivo a výtečnou českou kuchyni, ale také romantické ubytování přímo v areálu pivovaru. To tak dává ochutnávání další rozměr. K dispozici bývá také relaxační vyžití například v podobě pivních lázní. Celkově pak takový romantický víkend vyjde na 5000 na osobu.

Kam dále v České republice:

Praha
Jihočeský kraj
Středočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj
Jihomoravský kraj
Zlínský kraj
Kraj Vysočina

Související odkazy: 

Cesty za vínem – 5 super tipů

Mlsouni pozor! Kde si v Praze v září pochutnáte... 

Za gastronomií v Praze - nejchutnější zážitky!

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím

Kam v Čechách za exotikou? Nechte se inspirovat

Čechům se podle studie vyplatí pracovat ve Švýcarsku. Na dovolenou berte Řecko

České hotely patří k nejlepším na světě! Turisté si oblíbili Český Krumlov, Prahu a Karlovy Vary

Výlet do Českého krasu, tip na jarní, letní i podzimní víkend

Kam na víkend? Objevte krásy Českého ráje