Kam na Vodu

Řeky, které by měl sjet každý český vodák. Tak se mluví o krásách Sázavy a Berounky

Sázava

Klenot českých řek ideální pro začátečníky. Při velké hladině vody ale pouze pro pokročilé. Láká vodáky hlavně na jez Stvořidla (139. říční km) a přátelskou atmosféru v kempech. Sázavu lze sjíždět týden, nebo si naplánovat jednodenní trasu. Týdenní trasa začíná v obci Ledeč nad Sázavou a končí v Pikovicích. Horní tok patří k těm náročnějším, ale po pár kilometrech se řeka uklidňuje a přechází ve střední tok, který je vodáky nejvyhledávanější. Pokud si chcete vyhradit na sjezd Sázavy jen jeden den, začněte v Týnci nad Sázavou a skončete v Pikovicích. Trasa měří 16 kilometrů, což je s přestávkou na oběd a koupání ideální vzdálenost. Více o jezech a profilu řeky se můžete dočíst zde.

Berounka

O vzniku žádné řeky se snad nemluví více. Klasická kvízová otázka se ptá, soutokem jakých čtyř řek Berounka vzniká. Teď už snad každý ví, že soutokem Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy. Od Plzně až k Roztokám a dále do Dobřichovic plujete krajem bez silnic. Klidná řeka nabízí spoustu míst ke kochání se krajinou a zpívání klasických trampských písní. Říká se, že každý český vodák by měl aspoň jednou sjet dvě řeky. Lužnici a Berounku. Více o jezech a profilu řeky se můžete dočíst zde.

Více informací nejen o těchto řekách se můžete dočíst zde a zde.

Kam k vodě

Slapská přehrada

Pátá největší přehrada v republice je skvělým místem, kam v parných dnech vyrazit k vodě. Kromě koupání nabízí Slapy několik druhů vodní zábavy, jako je například jachting, vodní lyžování, nebo windsurfing. Nejoblíbenějšími lokalitami ke koupání je například Nová Živohošť, Ždáň, Měřín, Kobylníky, nebo Županovice. Nevylučuje se ale koupání na divoko v mezerách mezi rákosím.

Orlík

Přehrada vltavské kaskády leží na hranicích Jihočeského a Středočeského kraje. Jako každá větší přehrada nabízí různé druhy vodní zábavy. Kromě toho mohou ale rekreanti navštívit také zámek Orlík, který stojí dnes už kousek nad vodní hladinou. Mimo jiné je také na přehradě vyhrazena nudistická pláž.

Probošťská jezera

Bývalé pískovny se nachází nedaleko obce s nejdelším názvem v České Republice. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Pláže jsou písčité, štěrkopísčité nebo travnaté. Jedna z pláží v areálu je placená a nachází se zde sociální zázemí, hřiště, kurty, restaurace. V areálu jezer je autokemp. Jezera jsou vyhledávaným místem pro milovníky windsurfingu. Více o Probošťských jeerech se můžete dočíst na oficiálních stránkách.

Pískovna Malvíny

Pískovna se nachází nedaleko Čelákovic a nenacází se u ní žádné občerstvení ani WC. Levý břeh je ke koupání zakázaný, mají ho pronajatý rybáři. Pravý je obklopen travnatými plážemi a jednou neoficiální nudistickou pláží.

Jezero Sadská

Nedaleko Nymburka se nachází jezero Sadská s krásnou čistou vodou. Jedná se o starší pískovnu předělanou k rekreačním účelům. V létě se zde koná spousta kulturních akcí. K dispozici je občerstvení i hřiště na plážový volejbal.