Hrad Karlštejn je symbol české historie. Hrad postavený Karlem IV, je dodnes jedním z nejnavštěvovanějších hradů u nás. Historii hradu spojuje několik pověstí a příběhů. Vypíná se nad hladinou řeky Berounky, asi 30 km od Prahy. Je ve vlastnictví státu a ve správě Národního pamatkového ústavu, Územní památkové správy v Praze.

V součastné době lze navštívit 3 prohlídkové okruhy. A nejen to, také několik koncertů, divadelní představení a každoroční velké slavnosti vína - Karlštejnské vinobraní

Karlštejnské Muzeum betlémů

Muzeum z 18.století sloužilo dříve jako fara, dnes se v něm ale nachází největší pohyblivý betlém v Česku. Betlém o rozloze 80 m2 se pyšní obřím modelem Karlštejna a šestačtyřiceti dřevěnými figurkami. Z reproduktorů se při prohlídce ozývají Karštejnské pohádky a tlumené tóny české hymny.

Dům Hodin Karlštejn

Dům Hodin Karštejn vám nabídne ojedinělou procházku hodinářským uměním od 16 století. Prohlédnout si zde můžete až 1000 exponátů ze všech koutů světa a to například z Anglie, Francie, Švýcarska, Německa, Číny, Japonska a Ameriky. Jedná se o nejrozsáhlejší výstavu u nás. Součástí domu je u hodinářská dílna s dobovými obráběcími stroji, měřícími přístroji a pracovními pomůckami.

Další tipy, kam na pěší turistiku najdete zde 

Cestujete rádi po Česku? Tipy najdete zde>>