Ačkoliv je vinařství dnes již vybaveno moderními technologiemi, stále si potrpí na tradice. Kdysi patřilo zarážení hory viniční, někdy také v nářečí zarážání hory viničné, k vinařově největší události za rok. Jednalo se o akt formálního uzamčení vinic a zákaz vstupu všem, kromě vinaře samotného a tzv. hotařů, kteří měli za úkol hlídat vinice před zloději a špačky.

Za proniknutí na vinici v minulosti hrozil přísný trest.
Autor: Vinařský fond

Porušení zákazu se přísně a tvrdě trestalo, nezřídka i trestem nejvyšším. Vstup měly povolen ještě těhotné ženy, které si mohly v horkém dni utrhnout tři hrozny. Samotná slavnost zarážení hory je směsicí různých zvyků a svou roli v nich hrála křesťanská víra, staré pohanské obyčeje i světské právo, a proto má také v každé obci trochu jiný průběh. O původu této tradice se toho ale moc neví, protože její kořeny sahají snad až někam do období Byzantské říše.

Úrodu je třeba náležitě oslavit.
Autor: Vinařský fond

Slavnost, kterou stojí za to zažít

Dnes se jedná už spíš o zábavnou atrakci spojenou s folklorními slavnostmi a každoročně láká nespočet turistů. Koná se vždy přibližně od poloviny srpna do začátku září. Nesmí chybět vztyčená opletená májka, která je ozdobená kyticí květů a révovým věncem. Kolem ní vinaři zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol celoroční vinařovy práce.

Následují humorné scénky nebo složení přísahy hotařů. Nechybí ani ukázky trestů za porušení vstupu nebo trestání nepoctivých vinařů. Celou akci provází pestrobarevné kroje, cimbálová muzika a zpěv lidových písní. K tomu nechybí dobré jídlo a samozřejmě víno z minulých sklizní.

A jaká bude letošní sklizeň?
Autor: Vinařský fond

A proč zarážení hory, když to s horou nemá vůbec nic společného? Hora je označení pro slabší tyč zbavenou kůry o průměru asi 10 cm a výšce několika metrů, která se zarazila do země, což symbolicky znamenalo, že vinice jsou již uzamčené.

Více informací najdete ZDE.

Kam na zarážení hory?

  • 9. – 10. 8. 2019: Zarážení hory a degustace vín pod širým nebem
  • 30. – 31. 8. 2019: Zarážení hory s otevřenými sklepy Němčičky
  • 31. 8. 2019: Zarážení hory Hustopeče
  • 31. 8. 2019: Zarážení hory Kobylí
  • 7. 9. 2019: Zarážání hory v Nechorách

Další podrobnosti o zarážení hory neleznete ZDE.