Nikde jinde na Moravě ani v Čechách nenajdete tolik vinic dávajících hrozny pro výrobu červeného vína. Protože místní vrchy a nížiny patří k neslunnějším místům České republiky, červenému vínu se zde velmi dobře daří a díky barvě nejrozšířenějších hroznů zde dostala část regionu jméno Modré hory. Dokonce tady byla vyšlechtěna dnes již velmi dobře známá odrůda André, která se rychle dostala do obliby nejen v České republice. Daří se tu ale samozřejmě i bílým vínům převážně aromatických odrůd Müller Thurgau, Tramín červený, Ryzlink vlašský a Muškát moravský.

Velkopavlovická vinařská podoblast je tvořena mnoha menšími i většími vinařskými obcemi. Největší obcí zde i v celé České republice jsou Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli zde někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své najde každý. Mezi další význačné vinařské obce patří Bořetice, Čejkovice, Hustopeče, Kobylí, Přítluky, Rakvice, Vrbice, Zaječí a samozřejmě Velké Pavlovice, asi druhá nejznámější vinařská obec, podle které se i celá vinařská podoblast jmenuje. Skoro v každé z těchto obcí se konají populární akce jako otevřené sklepy, krojované hody, vinobraní, zarážání hory nebo vinné trhy a slavnosti. Některé obce si to ale rády něčím ozvláštňují, takže např. ve Velkých Pavlovicích můžete navštívit sklepy v noci, v Hustopečích pro změnu spojili slavnosti mandloní a vína.

Chcete se dozvědět něco z historie? Pak určitě nesmíte vynechat Slavkov. Toto městečko, u kterého se odehrála známá bitva tří císařů a na místním barokním zámku byl podepsán mír mezi Francií a Rakouskem, je pod německým názvem Austerlitz známé po celé Evropě. I sám císař Napoleon, který zde slavil jedno ze svých nejslavnějších vítězství, jistě nepohrdl sklenkou dobré místní Frankovky nebo voňavého Muškátu. Kdo dává přednost přírodě, užije si Naučnou vinařskou stezku Velkých Bílovic. Pět kilometrů dlouhá trasa s výhledy na nejrozlehlejší komplex vinic vás seznámí s historií vinařství a viničními tratěmi. Z vrchu Hradištěk, kde stojí půvabná kaplička, se můžete rozhlédnout po širém okolí. Sportovce jistě nadchne Stezka krajem André, 19 kilometrů dlouhá cyklotrasa, vám dá poznat tuto oblast zase z úplně jiného pohledu.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Události, které si nesmíte nechat ujít:

6. 7. 2019 – Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy Velké Pavlovice;

19. 7. 2019 – Sonberské (ne)vinné kulturní léto Popice;

26. – 28. 7. 2019 – Letní slavnost autentických vín Velké Bílovice;

10. 8. 2019 – Letní otevřené sklepy ve Vinařství U Kapličky Zaječí;

31. 8. 2019 – Zarážení hory Hustopeče.

A mnohé další naleznete: www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/kalendar-akci.html.