Hrad tvoří rozsáhlý soubor paláců a církevních staveb rozmanitých architektonických slohů – od románských staveb z 10. století přes gotické úpravy 14. století, zásahy známého slovinského architekta Josipa Plečnika v období 1. republiky po nejnovější úpravy z konce XX. století. Areál je turisticky zajímavý a nabízí nejen klasické prohlídky, ale také nejrůznější lákavé akce, třeba hradní vánoční trhy, vinobraní apod. V jízdárně Pražského hradu se časti pořádají zajímavé výstavy.

Které objekty a památky stojí za to navštívit?

Katedrála svatého Víta

je  největším a nejvýznamnějším pražským chrámem. Kromě bohoslužeb se zde odehrávaly i korunovace českých králů a královen. Je místem uložení ostatků svatých zemských patronů, panovníků, šlechticů a arcibiskupů. Prohlídkový okruh v katedrále je ale bohužel zpoplatněn.

Bazilika sv. Jiří

je nejstarší dochovanou sakrální stavbou v Praze. Její bílé věže z pečlivě opracovaných opukových kvádrů výrazně zasahují do siluety hradního komplexu.V hlavní lodi jsou umístěny náhrobky členů knížecího rodu Přemyslovců.

Prašná věž

Průchodem z Vikářské ulice lze vstoupit na severní parkán Pražského hradu s věží Mihulkou. Ve věži najdete stálou expozici hradní stráže.

kaple sv. Kříže

Nachází se na II. nádvoří Pražského hradu. Po 20 letech se do ní opět vrátil Svatovítský poklad. Výstava představuje 139 předmětů vysoké historické a umělecké ceny.

Zahrady Pražského hradu

Jsou volně přístupné v letní turistické sezoně, tj. od 1. dubna do 31. října

Zlatá ulička

Je to jedno z nejrozmanitějších míst Pražského hradu. Dlouhá řada drobných domků je jedno z nejmalebnějších míst Prahy. Romantická pověst spojuje název uličky s alchymisty na dvoře Rudolfa II., kteří zde však ve skutečnosti nikdy nebydleli. 

Hradní stráž

U bran Pražského hradu Vás přivítají vojáci jednotek elitní Hradní stráže. Slavnostní střídání vojáků Hradní stráže s fanfárami a výměnou standarty: ve 12.00 hodin na 1. Nádvoří.

Střídání na stanovištích:

V letní turistické sezóně každou celou hodinu od 07.00 hod. do 20.00 hod.                                              

V zimní turistické sezóně každou celou hodinu od 07.00 hod. do 18.00 hod.
Více informací o Hradní stráži zde

A další tipy na výlet po Praze zde:

Historické centrum

Vyšehrad