Okolo města perníku – Pěší turistika Pardubice a okolí

Díky své průmyslové minulosti jsou Pardubice turistickou destinací „na jeden den“. Okolí tohoto krajského města je ale úchvatné. Takže kam na výlet v okolí Pardubic? Pokud se nacházíte v této části světa, rozhodně nesmíte vynechat výlet na Kunětickou Horu. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst v ČR. Méně náročným výletem může být cesta k rozhledně Barborka. Jedná se o drobnou věž ve vesnici Horní Raškovice, nedaleko Heřmanova Městce. Jako start své cesty můžete zvolit Heřmanův Městec, nebo můžete vyrazit i z Pardubic. Od Barborky můžete dále pokračovat do městyse Choltice, ve kterém je k vidění barokní zámek.

Další výlety v okolí Pardubic naleznete zde!

Králíky a okolí – pěší turistika Pardubický kraj

Okolí obce Králíky je pro milovníky chůze skutečný ráj. Zřejmě nejlepším výletem je pěší tůra na vrchol Kralického Sněžníku. Nedaleko vrcholu (1424m) pramení tři řeky a výhled do všech směrů zde není ničím blokován. Jako výchozí bod lze použít vesnici Dolní Morava, nebo můžete vyrazit rovnou z města Králíky. A pokud vás kromě turistiky zajímá i válečná technika, doporučujeme cestu po československém prvorepublikovém opevnění. Oblast Orlických hor je pevnostmi protkána. Můžete si tedy zvolit počátek i konec cesty v závislosti na tom, jak dlouhou cestu chcete absolvovat. Rozhodně doporučujeme nevynechat dělostřeleckou tvrz Bouda.

Kam na výlet v Kralicku? Tipy naleznete zde!

Železné hory – výlety v Pardubickém kraji

Pokud hledáte nenáročné stezky, Železné hory jich nabízí mnoho. Ale kde začít? Doporučujeme začátek cesty u vodní nádrže Seč. Zde máte na výběr. Můžete jít po proudu řeky Chrudimky. Tak se dostanete až do Chrudimi. Doporučujeme vám ale vyrazit proti proudu. Na hranicích Pardubického kraje a Vysočiny se nachází řada dobře značených stezek. Můžete se tak dostat až do Trhové Kamenice. Tam můžete vyhledat ubytování a následně vyrazit dál na východ do Hlinska, nebo můžete využít autobusovou dopravu.

Další zajímavé nebo související odkazy:

Příroda Královehradeckého kraje - za pěší turistikou

Poznejte Pardubický kraj

Voda a koupání v Pardubickém kraji

Cyklistika a cyklovýlety - Pardubický kraj

Příroda Pardubického kraje