Až na vrchol! Příroda Olomouckého kraje

Sever Olomouckého kraje je místem mnoha tisícovek. Nachází se zde pátá, osmá a dvanáctá nejvyšší hora ČR. Pokud tedy hledáte místo pro horskou turistiku, Jeseníky jsou správnou volbou. Můžete vyrazit například na Praděd, Vysokou holi, nebo Keprník. Zajímavější volbou je ale přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Jedná se o jedno z nejúchvatnějších míst v ČR. „Kráter“ na vrcholu (1350m) jímá až 2,5 milionu kubíků vody. Hora je perfektně dostupná pěšky, na kole i lanovkou z areálu Kouty. Vrchol Dlouhé Stráně skýtá nádherný výhled na horu Praděd. Dalším zajímavým místem je vyhlídka Čertovy kazatelny, která nabízí výhled na Račí údolí.

Pěšky a v klidu – do přírody v Olomouckém kraji

Olomoucko není bohaté jen na hory. Pokud hledáte klidnou procházku přírodou, oblast disponuje mnoha rezervacemi a přírodními úkazy. Můžete se vydat na výlet například do přírodních rezervací Břidličná a Skřítek. Rašeliniště Rejvíz je rovněž nádherné. V okolí města Jeseník se nachází mnoho monumentálních skalních útvarů. Například Čertovy kameny, Medvědí kamen, nebo Chlapecké kameny. Mnoho úchvatných skal se nachází také v okolí Bělé pod Pradědem. Zajímavosti jsou ale i v jižní části Olomouckého kraje. Na výlet můžete vyrazit například do přírodní rezervace Hůrka u Hranic, jejíž součástí je i dechberoucí Hranická propast. 

Další turistické cíle naleznete zde!

Do expozice příroda Olomouckého kraje nebo do Zoo?

Kam na výlet s dětmi? Pokud se chcete o přírodě Olomouckého kraje něco dozvědět,doporučujeme návštěvu Vlastivědného muzea v Olomouci, které hostí mimo jiné i expozici věnovanou přírodě Olomouckého kraje. V první části výstavy se dozvíte mnohé o četných skalních útvarech v oblasti Jeseníky. Část expozice je rovněž věnována jeskyním. Ve druhé části výstavy potom naleznete deset scénických obrazů jednotlivých tipů krajin Olomouckého kraje. A tím zábava a poznání v Olomouci nekončí. Zoo Olomouc nabízí skvělou podívanou pro malé i velké. Na více než 42 hektarech žije přes 200 živočišných druhů. Součástí areálu Zoo je i rozhledna. Cena vstupného pro dospělé se v letní sezóně pohybuje kolem 110kč, děti platí méně.

Další zajímavé a související odkazy

Výlety, sport i historie – Orlické hory

Kam letos za sněhem? Zkuste třeba Jeseníky!

Vymyslel horskou pivní pomoc

Lyžování i turistika v okolí Praděda - okuste Jeseníky

Příroda Královehradeckého kraje – za pěší turistikou

Kam za lyžováním i valentýnskou romantikou? Zkuste malebné Beskydy

Dovolená v létě, v zimě – Krkonoše