Město průmyslu, centrum Slezska - Ostrava

"Ostravó, Ostravó, město mezi městy, hořké moje štěstí...", zpívá ve své písni zdejší rodák Jaromír Nohavica. Slezská metropole vyrostla hlavně na těžbě uhlí a kovů, proto by byla škoda vynechat při své návštěvě exkurzi do dolu Michal, nebo výlet do Dolních Výtkovic. Za návštěvu určitě stojí i největší hornické muzeum v ČR, Landen park. Ostrava ale nabízí více, než historii hornictví. Za návštěvu rozhodně stojí zdejší zoologická zahrada, ve které je k vidění přes 360 druhů zvířat. Světovými kvalitami disponuje divadlo Ostrava. Vyhledávanou atrakcí je také zdejší expozice miniatur. Milovníky historických pevností nadchne také Slezskoostravský hrad. V celém okresu se navíc po celý rok konají nejrůznější veletrhy, představení a jiné akce, například každoroční Dny NATO na nedalekém letišti Leoše Janáčka.

Zajímavosti v okolí Ostravy - Hukvaldy a Příbor

I průmyslem poškozené Ostravsko má svá krásná místa. Například obec Hukvaldy. Historie tohoto městečka sahá až do patnáctého století. Za jeho nejvýznamnější památku se dá považovat zdejší hradní zřícenina, jedna z největších podobných staveb na Moravě (více informací naleznete ZDE). Rozhodně při své návštěvě Moravskoslezského kraje nevynechte ani město Příbor, ve kterém se narodil světoznámý psycholog Sigmund Freud. Město je na svého nejslavnějšího rodáka hrdé, proto v jeho centru na "freudovské" památky můžete narazit na každém rohu.

Okres Bruntál - Hrad, zámek i muzeum

Okresní město Bruntál, které se nachází na hranicích Moravy a Slezska, se zalíbí hlavně milovníkům historických staveb. Skvělým cílem pro výlet je zámek a muzeum v Bruntále. V renesanční stavbě zámku jsou k vidění cenné malby i jiné historické exponáty. V části zámku se nachází expozice řemesel a živností nebo výstava "O přírodě Bruntálska". Kolem zámku naleznete rozlehlý park. Významnou památkou města Bruntál je také kostel Nanebevzetí Panny Marie na Žižkově náměstí. A pokud zamíříte do okolí Bruntálu, můžete navštívit třeba hrad Sovinec, jehož majestátní věže se tyčí nad střechami obce Jiříkov. Jedná se o největší moravský hrad. Prohlídky hradu probíhají bez průvodce a konají se zde nejrůznější kulturní akce.

Kam dále? Hradec nad Moravicí a Kopřivnice

Svůj čas můžete věnovat i návštěvě zámku Hradec nad Moravicí, který se nachází nedaleko města Opava. V této zachovalé a udržované stavbě naleznete galerii, historickou výstavu i několik přístupných místností obývaných šlechtici. Pokud vás zajímá více technika a speciálně automobily, vyražte do Kopřivnice. Toto město se nachází nedaleko Příbora, dostanete se do něj bez problému i z Ostravy nebo Frýdku-Místku. Právě zde sídlí automobilka Tatra. A právě historickým povozům této značky je věnováno zdejší muzeum. K vidění jsou zde jedny z nejkrásnějších a nejlepších automobilů, které kdy zlaté české ručičky vyrobily.

Tipy na dovolenou v Moravskoslezském kraji

Další související odkazy

Kam za lyžováním i valentýnskou romantikou? Zkuste malebné Beskydy 

Z Ostravy se bude létat do Dubaje! Letiště Leoše Janáčka zavádí nové spojení 

Voda a koupání v Moravskoslezském kraji nadchne

Stezka v Hukvaldech provede návštěvníky místy, kde chodil Janáček