Lužnice

Tato řeka je ideální pro rodinnou dovolenou, díky svým klidným vlastnostem. Na českém území se řeka táhne od Dobronic, přes Tábor, až do Nové Vsi. Můžete si sami zvolit, kudy budete plout, podle toho, jaká lokalita se vám zamlouvá více. Zda koryto Staré řeky nebo by jste raději zkusili Novou řeku a dál pokračovali po Nežárce do Lužnice ve Veselí nad Lužnicí. Obě tyto trasy jsou považovány za nejhezčí části řeky, kde se kolem břehů rozpíná téměř nedotčená příroda. Nezapomeňte si však nejprve ověřit stav vody, nejvíce kritická bývá hloubka vody v části pod Táborem. Tyto informace snadno dohledáte na webových stránkách, které se věnují vodáctví

Kam pod stan?

K výletu na vodu neodmyslitelně patří i kempování. Mezi oblíbené lokality patří okolí obce Lužnice, díky klidnému prostředí a rozlehlé přírodě. Obec se nachází 7 km od Třeboně a pokud nebudete chtít každý den trávit na vodě, v okolí najdete i několik zajímavých míst, kam můžete podniknout pěší výlet. Obzvláště atraktivní je zámek Třeboň, přírodní rezervace Malý a Velký Tisí, Červená Lhota a nedaleká studánka s pitnou vodou.

V Lužnickém kempu nenajdete pouze příjemné prostředí, hlavní výhodou jsou velice příznivé ceny. Pokud zvolíte nocleh pod stanem, týdenní dovolená pro dva dospělé a dvě děti, vás vyjde na cca 750 Kč, což je opravdu lidová cena. Jestliže raději upřednostníte o něco větší komfort v chatce, připlatíte si zhruba o 2 500 Kč navíc. Stejně sympatické ceny najdete také v místním občerstvení. Výběr není příliš velký, ale alespoň budete moci vyzkoušet, jaká kouzla skýtá vaření nad ohněm či na plynovém vařiči. 

Vybavení na vodu 

Pokud nepatříte ke šťastlivcům, kteří jsou vlastníky vlastního raftu či kánoe, nemějte strach. V okolí Lužnice najdete mnoho vyhlášených půjčoven. Půjčovny také nabízejí možnost vodáckého instruktora, který je obzvláště vhodný pro ty, kteří budou řeku sjíždět úplně poprvé. Cenově jsou na tom všechny půjčovny velmi obdobně. Ceny začínají u cca 400 Kč/den za klasický dvoumístný kajak a končí na zhruba 1700 Kč/den za velký devítimístný raft. K jakémukoliv druhu lodě většinou dostanete zapůjčené i veškeré vybavení – pádla, vesty a barel. 

Pokud se rozhodnete pro tento druh výletu, určitě nezapomeňte především na bezpečí. Jestliže se sjížděním řek nemáte žádné zkušenosti, zajistěte si nejprve vodáckého instruktora, který vám vysvětlí hlavní pravidla aby nedošlo k zbytečným nehodám. Také nepodceňujte balení. Samozřejmě, že ženy s sebou nepotřebují několik večerních šatů, troje lodičky a napěchovanou kosmetickou taštičku. Ovšem existuje pár nezbytností, bez kterých se neobejdete. A hlavně, nezapomeňte klasický vodácký pozdrav. Hluboký nádech a AHOOOOOOJ!  

Kam dál?

Ráj jménem Česká Kanada 
Kam na vodu v jižních Čechách? 
Vltava - nejoblíbenější řeka vodáků