Horní tok Vltavy- Objevte krásy Šumavy

Neskutečná příroda národního parku Šumava. Horní tok se splouvá mezi Lenorou a Novou Pecí. Tento úsek lze absolvovat pouze na kánoích a kajacích a po registraci na stránkách NP. Z důvodu šetření krajiny je na vodu pouštěn pouze určitý počet vodáků, proto je dobré se registrovat co nejdříve. Platí zde určitá pravidla, které můžete i s registračním formulářem najít zde.

Kempy na řece:

Soumarský most

Kemp mimo civilizaci, bez elektrického proudu. Přesně to, co k vodáctví patří. Vše se zde hodí za hlavu a užívá se té chvíle. Nabízí možnost spát jak ve vlastním stanu, tak v chatkách. V sezoně je zde otevřen i dobře vybavený bufet.

Cena kempu: Dospělý 30 Kč, Dítě 10 Kč, Stan 30 Kč

Více na oficiálních stránkách Soumarského mostu zde.

Pro ty, kteří by si svou dovolenou chtěli protáhnout je možnost popjet pár kilometrů a zůstat v kempu na Lipně, které nabízí spousty turistických a adrenalinových možností.

Střední tok- Plavba s nádechem historie

Bezpochyby nejoblíbenější řeka celého Česka. Třídenní úsek z Vyššího Brodu do Boršova nabízí jak příjemný sjezd řeky, tak mnoho kulturních zážitků. Už Vyšší Brod je známý díky svému klášteru, ve kterém je uschován Závišův kříž. Hned první den se projíždí Rožmberkem, nejvýznamnějším městem rodu s červenou pětilistou růží ve znaku.  V červenci je hrad Rožmberk součástí hudebního festivalu České hrady a zámky. Další den se vodáci dostanou do Českého Krumlova. Kromě historického centra a krásného hradu nabízí Krumlov prohlídku grafitového dolu, nebo otáčivé hlediště. Krumlov je také známý pro jez jelenní lávka, ten už po opravě není nebezpečný a vodáci se ho nemusí bát. Další zastávkou je Zlatá koruna, která je známá pro svůj klášter. Celá plavba je zakončena v Boršově, pro velké nadšence až v Českých Budějovicích. To vše ale závisí na domluvě s půjčovnou lodí.

Kempy na řece:

Vyšší Brod

Kemp ihned pod hrází Lipno II. s možností přespání ve stanu nebo pensionu. Rozlehlá louka nabízí možnost si najít klidné místo pro stan. Do vyšebrodského kláštera to není ani pět minut chůze.

Cena kempu: dospělý 70 Kč, stan 70 Kč, dítě 50 Kč

Vybavenost kempu: Sprchy, wc, restaurace, vodácký obchod, půjčovna lodí

Více na stránkách kempu zde.

U Nojdy

Tábořiště přímo pod hradem Rožmberk s bufetem a možností se ubytovat v chatkách. Kemp je v lese mimo civilizaci a přesto tak blízko do města. Od Rožmberku se nachází necelých 500 metrů.

Cena kempu: dospělý- 50 Kč, stan- 30 Kč, dítě- 35 Kč

Více na stránkách kempu zde.

Branná

Na půli cesty mezi Rožmberkem a Krumlovem se nachází kemp s přátelskou atmosférou. Nevýhodou je, že je velmi oblíbený a tím pádem se zde člověk nedočká romantického večera. Oblíbenost ale značí určitou kvalitu.

Cena kempu: dospělý- 60 Kč, stan- 60 Kč, dítě- 40 Kč

Více na stránkách kempu zde.

Nové Spolí

Kemp ideální pro romantickou procházku po večerním Krumlově. Nachází se necelý kilometr od samotného centra města. Nedaleko kempu se také nachází několik obchodů, kde moho vodáci doplnit své zásoby.

Cena kempu: dospělý- 55 Kč, stan- 50 Kč, dítě do 10 let- 20 Kč

Vybavenost- Bufet, sprchy, hřiště na volejbal, nohejbal

Více na stránkách kempu zde.

Zlatá Koruna

Mnoho vodáků zde svou plavbu končí, někteří si chtějí přidat den navíc a splout klidný úsek do Boršova. Ti, kteří se rozhodnou zde přespat, určitě neprohloupí. Návštěva kláštera je skoro povinností. Lze zde přespat také v chatkách, které je lepší si zarezervovat dopředu.

Cena kempu: dospělý – 70 Kč, stan 50 Kč, dítě- 60 kč

Vybavenost- Samoobsluha, restaurace, sprchy, hřiště na fotbal, volejbal, petangue

Více na stránkách kempu zde.

Více informací o dalších kempech na Vltavě zde.