Znojemské historické vinobraní, které se letos bude konat o třetím zářijovém víkendu, tedy 15. – 17. 9., přinese novinku v podobě Historické krčmy situované do areálu nádvoří znojemského hradu. Ta se tak stane již šestou historickou scénou z celkových třinácti, na kterých bude pro návštěvníky vinobraní připraven poutavý program.

Historická krčma vznikne ve spolupráci s pražským Muzeem gastronomie, nabídne až šedesát míst a její hosty pobaví i ochotníci z Kočovného divadla Ad hoc představující tanečnice či šermíře a svým vystoupením tak dodají na dobové atmosféře, podobné té, jež předvádějí v uličce chudiny. „Připraveny budou pokrmy poplatné receptům z doby Jana Lucemburského, té bude navíc přizpůsoben i styl stolování. Našim přáním je, aby si hosté Historické krčmy po všech stránkách vychutnali středověký gastronomický zážitek. A na rozloučenou si například jako suvenýr odnesli dřevěnou lžíci s logem vinobraní, kterou si tu budou moci zakoupit,“ přibližuje ideu krčmy František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, pořadatele Znojemského historického vinobraní.

Návštěvníci Znojemského historického vinobraní se znovu mohou těšit na rytířské turnaje, uličku chudiny, netradiční ochutnávku Víno všemi smysly nebo středověkou hudbu v ulicích, která je po skončení programu po oba večery vyprovodí na cestu domů. Z programu hudebních scén na Masarykově a Horním náměstí namátkou uveďme jména jako Bohouš Josef a Burma Jones, Yo Yo Band, Mňága a Žďorp, Vašo Patejdl, Rybičky 48, Ewa Farna či Vojtěch Dyk & B-SIDE BAND. Na alternativní scéně Na Káře zahrají Švihadlo, Mucha nebo Boris Carloff. Zůstanou zachovány i dvě ryze vinařské scény – rozlehlá a populární s vinaři VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny a menší komornější na Vinném trhu. Celý program naleznete zde.

Fotogalerie
15 fotografií