Cestovní lékárnička by měla být samozřejmým vybavením na každé delší cestě mimo domov. Co do ní patří?



Péče o dětskou pokožku

U těch úplně nejmenších by neměla chybět mast či pudr na opruzeniny. Důležitá je v létě ochrana dětské pokožky před sluncem, takže také přípravek na opalování s vysokým faktorem, přípravek po opalování a preparát pro případné spáleniny. Praktické jsou přípravky ve spreji, které usnadní aplikaci.

Proti bolesti

Dobré je mít po ruce dětské léky proti bolesti a na snížení teploty. Přípravky ve formě čípků či sirupu nabízejí snazší aplikaci. Hodí se i přípravek na nevolnost, která se může dostavit při dlouhém cestování. A přibalte také pomocníka pro případ, že by ratolest trpěla průjmem.

Na ucpaný nos

Přiberte i přípravek pro péči o dětský nos. Přirozená čisticí funkce nosní sliznice u nejmenších bývá narušena stejně jako u dospělých v důsledku suchého vzduchu v místnostech, pobytem v klimatizovaných prostorách, autě, v příliš horkém či naopak chladném počasí apod. Mořská voda ve spreji pomůže tyto potíže vyřešit, ale je ideálním prostředkem k péči o dětskou nosní sliznici i při nachlazení i jako prevence. Pokud jde o aplikační formu, pro novorozence a kojence se nedoporučují aerosolové spreje, neboť hnací plyny mohou být dráždivé, navíc přímá aplikace v tomto případě může být nešetrná. Při výběru přihlédněte i k praktičnosti skladování a trvanlivosti výrobku – např. plastové ampulky jsou určeny pro jednorázové použití, zatímco praktická lahvička s antibakteriálním filtrem zajistí bezpečné aplikování sterilního roztoku i několik měsíců po otevření.

Obsah kontrolujte

Nezapomeňte rozhodně na léky, které dítě užívá pravidelně. Lékárničku také kontrolujte, pokud jde o expiraci jednotlivých přípravků. Zároveň její obsah chraňte nejen před dětmi, ale také například před vysokými teplotami.

Co ještě nesmí chybět:

Náplast, teploměr, repelentní přípravek určený pro děti, desinfekce, pinzeta na vytahování klíštěte, borová voda nebo kapky do očí.

Fotogalerie
5 fotografií