Na začátku roku 2017 Žbirku skolil zápal plic v Londýně, a dokonce se bál, že ho nepřežije. Domů se ještě ve stavu nemocných vracel dokonce privátním letadlem, které pro něj poslali přátelé. Ve stejném roce zemřela také na zápal plic jeho maminka.

Jen o pár měsíců později stonal opět, v létě 2017 kvůli tomu rušil účast na festivalu. „Manžel má zánět horních cest dýchacích a preventivně mu byla nasazena antibiotika, jenže s těmi nesmí na slunce. Moc ho mrzí, že nemůže vystoupit, ale zakázal to lékař,“ řekla tehdy Blesku jeho manželka Kateřina Žbirková.

Od té doby se nemoc vracela, naposledy o sobě dal zpěvák vědět v říjnu. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infúzích,“ napsal Žbirka na facebooku a sdílel fotografii z nemocnice. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,“ dodal.

Zpěvák Miroslav Žbirka jako první Slovák v historii získal Zlatého slavíka a tím se stal zároveň i prvním Slovákem, který v této anketě sesadil z pomyslného trůnu Karla Gotta. Psal se tehdy rok 1982.

Otec Miroslava Žbirky pocházel z Trnavé Hory, matka Ruth Galeová z Londýna. Není tedy divu, že Meky Žbirka začínal na hitech světoznámých kapel The Beatles, The Rolling Stones nebo nesmrtelného krále rokenrolu Elvise Presleyho.

Po krátkých peripetiích v Orchestrech Gustava Broma a Gustava Offermana vstoupil Miro Žbirka do kapely Modus, ze které se v roce 1980 odrazil na sólovou dráhu. S hity Biely kvet, 22 dní či Jesenná láska ovládl nejen nejrůznější soutěže, ale i fanouškovská srdce. Zlidověly i písně Balada o poľných vtákoch, Čo bolí, to prebolí, Atlantida či Sněhulák. Kromě toho si zahrál v muzikálu Neberte nám princeznu. V loňském roce uvedl do kin svůj životopisný dokument Meky.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka Videohub

První velkou cenu si Miroslav Žbirka odnesl s Modem – roce 1977 vyhrál spolu s Marikou Gombitovou a Jánem Lehotským Zlatou bratislavskou lyru s hitem Úsmev. V začátcích sólové kariéry si Miroslav Žbirka vyzpíval zlatou příčku na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu. 

Díky své osobitosti, muzikálnosti a melodičnosti textů Miro Žbirka dosáhl na tehdy československého Zlatého slavíka, o něhož Karla Gotta připravil roku 1982. Ve své sbírce má též slovenské Sláviky, a to jak zlaté, stříbrné, tak bronzové. Pětkrát se Miro Žbirka stal Osobností televizní obrazovky. V roce 2007 vstoupil do síně slávy slovenských hudebních cen Aurel.

S první manželkou Helgou Žbirkovou má dceru Denisu. Podruhé se Miro Žbirka oženil v roce 1988. S chotí Kateřinou vychovali dceru Lindu a syna Davida. 

VIDEO: Zemřel Meky Žbirka (†69): Zdraví nebral jako samozřejmost...

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Meky Žbirka (†69): Zdraví nebral jako samozřejmost... David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií