Ve věku 103 let zemřel americký herec, producent a režisér Kirk Douglas. Časopisu People to potvrdil jeho syn, rovněž herec Michael Douglas. „S obrovským zármutkem spolu se svými bratry oznamuji, že nás dnes ve věku 103 let opustil Kirk Douglas,“ uvedl Michael Douglas.

„Pro svět byl legendou, hercem ze zlaté filmové éry, který se dožil úctyhodného věku, filantropem, jehož oddanost spravedlnosti a principům, kterým věřil, stanovila měřítko, o které bychom měli všichni usilovat. Ale pro mě a mé bratry Joela a Petra to byl prostě táta, pro Catherine úžasný tchán, pro vnoučata milující dědeček a pro manželku Anne skvělý choť. Dovolte mi, abych uzavřel slovy, která jsem mu řekl o jeho posledních narozeninách a která zůstanou vždy pravdivá. Tati - moc tě miluji a jsem tak hrdý, že jsem tvůj syn,“ napsal v emotivním tiskovém prohlášení Michael. 

Kirk Douglas byl legendou amerického filmu. Ačkoli do první hollywoodské herecké ligy patřil zejména ve 40. až 60. letech minulého století, na filmovém plátně se objevoval ještě před několika lety. Jednou z nejslavnějších Douglasových rolí je vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném snímku z roku 1960. A nebo role Vincenta van Gogha v adaptaci literárního díla Irwinga Stonea Žízeň po životě. Douglas získal v roce 1995 Oscara za celoživotní dílo. 

Kirk Douglas se narodil jako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých ruských židovských přistěhovalců. Od mládí se Douglas věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu, absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi. U filmu debutoval v roce 1946.

Douglas na sebe výrazně upozornil v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956).

Kirk Douglas byl podruhé ženatý s Anne Buydensovou (od roku 1954); narodily se mu celkem čtyři děti. Z filmařského rodu je nejznámější jeho syn Michael, který tvoří s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentní hollywoodský pár. 

Fotogalerie
57 fotografií