Podle DNN patřil Hoppe, který zemřel v rodinném kruhu, k nejvýznamnějším a mezinárodně nejznámějším hercům bývalé Německé demokratické republiky. Narodil se v prosinci 1930. Od konce 70. let působil v drážďanském divadle a zahrál si také v řadě filmů určených pro film i televizi.

Českému publiku je znám především jako představitel krále z filmové pohádky Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku, která vznikla v 70. letech v československo-východoněmecké koprodukci. Kromě Hoppeho si ve filmu, který je neodmyslitelně spjat s Vánocemi v Česku, na Slovensku, v Německu, ale třeba i v Norsku, výrazné role zahráli i další němečtí herci. Královnu ztvárnila Karin Leschová a macechu Carola Braunbocková, rodačka z Všerub u Plzně.

Loni měl být Hoppe hlavní hvězdou pohádkového festivalu v Annaberg Bucholzu, kde mu měl cenu za celoživotní dílo předat Popelčin princ Pavel Trávníček, už tehdy se ale německý herec kvůli zhoršenému zdraví na poslední chvíli omluvil a poslal jen videopozdrav. Cenu za něj převzala jeho dcera Josephine. Když se to dozvěděl Václav Vorlíček, chtěl za starým přítelem vyrazit do Německa na návštěvu, aby jej ještě viděl, pak jej ale zradilo vlastní zdraví a k setkání už nedošlo.

Hoppe si zahrál i ve snímku maďarského režiséra Istvána Szabóa Mefisto, který v roce 1982 získal cenu americké filmové akademie Oscar za nejlepší cizojazyčný film. Ztvárnil v něm roli ministerského předsedy, jejímž předobrazem byl nacistický politik Hermann Göring.

Fotogalerie
10 fotografií