Jiří Dvořák kdysi prohlásil, že se v mládí věnoval tanci, a to se mu teď vymstilo. „Na gymnáziu jsem závodně tancoval. Společenský tanec miluju, ale když mě oslovili do soutěže StarDance, musel jsem odmítnout právě proto, že bych měl výhodu, a to mi připadalo hloupé,“ řekl Dvořák magazínu Právo v září 2013.

Herec v 80. letech soutěžně tančil, a to na poměrně vysoké úrovni. „Třída B už je velmi solidní úroveň. Aby se tanečník, v tomto případě pan Dvořák, na tuto metu dostal, musel trénovat minimálně dvakrát třikrát týdně v tanečním klubu pod vedením trenéra. A aby se protančil do třídy B, pak pravidelně o víkendech soutěžil,“ vysvětluje Blesku bývalý tanečník mezinárodní třídy Tomáš Gebert.

Podle oslovených tanečníků, a to i přímo ze StarDance, ale nelze srovnávat současnost a 80. léta. „Před třiceti lety se tančilo úplně jinak. Takže jemný plus to určitě je, zkušenost s párovým tancováním má, ale vlastně v rámci této soutěže jako takové víceméně začal od nuly. Nové choreografie, nový styl tancování,“ postavil se jasně na Dvořákovu stranu bývalý účastník a hlavní choreograf StarDance Petr Čadek.

Je to fér?

Podle Geberta má ale Dvořák oproti svým spolufinalistům Pavle Tomicové (56) a Davidu Svobodovi (33) zjevnou výhodu. A argumentaci prezidenta tanečního svazu Petra Odstrčila, podle které se herec věnoval společenskému, a nikoli sportovnímu tanci, považuje za úsměvnou. „Je to, jako kdyby člověk řekl: Já nikdy basketbal nehrál, dřív to byla košíková,“ oponuje Gebert.

Před lety i dnes jsou tance pořád stejné. „Pan Dvořák je sympatický, elegantní chlapík. Není profesionál, nicméně už před pětatřiceti lety měl procvičené, zažité kroky a sestavy ve standardních (waltz, tango, valčík, slowfox, quickstep) i latinskoamerických tancích (samba, čača, rumba, passo doble, jive). Soutěžit tak s lidmi nepolíbenými tancem mi proto nepřipadá úplně fér,“ dodal.

Je to na něm vidět

Podle tanečníka Geberta je na Dvořákovi políbení tancem z minulosti vidět. „Když jsme sledovali jeden z dílů StarDance, při pohledu na něj jsem řekl: Ten člověk závodně tancoval! To tanečníci poznají, stejně jako se pozná, že někdo hrál fotbal nebo tenis,“ prohlásil.

Také Dvořákova tanečnice Lenka Nora Návorková přiznala, že Jiří je skvělý tanečník. „Jelikož chodil do tanečních, základy Jiří měl. Jen určitých tanců. Má strašně dobré cítění hudby a dobrou kondici. Takže tanečník je skvělý a ještě se bude zlepšovat,“ řekla Super.cz v srpnu.

Profíci jsou vesměs shovívaví

Petr Čadek (39) - lektor tance

„S Jirkou jsem se o jeho taneční minulosti bavil mnohokrát, ještě před StarDance. Těžko říct, prostě dneska se tancuje jinak než dřív, nelze to srovnávat...“

Ondřej Bohata (22) - tanečník

„StarDance je show, Richard Genzer má taky taneční minulost za sebou a nikomu to nevadí. Je to tolik let, co pan Dvořák tančil, že tohle pro něj musel být začátek od nuly.“

Zdeněk Chlopčík (61) - porotce

„Věděl jsem to, že před těmi lety tančil kategorii B. Mně to nevadí, před soutěží nám to řekli, věděl jsem to a více to neřeším.“

Marek Lhotský (23) - profesionální tanečník

„Taneční úroveň byla tehdy úplně jiná a nebyl to taneční sport – stačí si pustit záznamy z té doby, a ihned je vidět, že k dnešní podobě to má minimum stejného.“


Třídy (kategorie) výkonnosti:

H - mezinárodní třída, nejvyšší kategorie

A - třída, druhá nejvyšší kategorie

B - třída, třetí nejvyšší kategorie

C - třída, čtvrtá nejvyšší kategorie

D - třída, pátá nejvyšší kategorie

Video
Video se připravuje ...

Jiří Dvořák se upsal ďáblu a mluví o očistci: Kvůli StarDance pije jak duha! Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
30 fotografií

StarDance 2018

Taneční páry Porota Předchozí vítězové

Devátá řada pořadu StarDance ... když hvězdy tančí začala v sobotu 13. října. Moderování se znovu ujmou Marek Eben a Tereza Kostková. Mezi prvními potvrzenými soutěžícími byla hvězda seriálu První republika Veronika Arichteva nebo moderní pětibojař David Svoboda.

Kdo vypadl:

Monika Bagárová Daniela Šinkorová Adam Mišík Richard Genzer Dalibor Gondík Daniela Písařovicová Veronika Arichteva