Osmiletý pár Vaneska a Marek z Česko Slovensko má talent a jen o dva roky starší dvojice z novácké Talentmanie, jejichž vystoupení v latinsko-amerických rytmech byla jako přes kopírák a v té samé věci naprosto skandální. Načinčané holčičky v krátkých sukýnkách, šatičkách posetých flitry, tančily se svými partnery žhavé tance s erotickým nádechem tolik typické po Latinskou Ameriku. Je to ale správně? Navíc kamery naprosto z nepochopitelných důvodů zabíraly detail jejich natřásajících se zadečků.



Oslovili jsme proto dětskou psycholožku Tamaru Cenkovou a instruktorku latinsko-amerických tanců juniorů Marii Dvořákovou a zeptali se jich na jejich názor!

PhDr. Tamara Cenková, dětský psycholog

Myslíte, že je přípustné odhalující oblečení malých soutěžících?

Osobně si myslím, že ne. Ale je to hlavně záležitost jejich rodičů, jak až moc jsou ochotni své ratolesti vystavovat. A také samozřejmě médií. Jsem přesvědčena, že by se takováto věc neměla odvysílala v televizi. Je to podporování různých zvrácených úchylek u diváků a samozřejmě psychopatů, kterým rodiče dětí udělají tímto vystoupením dobře.

Myslíte, že jsou přípustná erotická gesta? Uvědomují si děti v tak nízkém věku jejich sexuální podtext?

Děti se jednoduše učí gesta. To dělají od narození. Napodobují své rodiče, okolí. V tom není nic špatného. Vzájemné přitažlivosti se nenaučí.

Je správné, aby tak malé děti tančily tyto tance?

Pro tento věk je mnohem lepší, kdy začnou cvičit jinou disciplínu. Například balet či gymnastiku. Pak postupem let přejdou na tyto sexuální latinsko-americké tance. To by byl přirozený přechod spojený s dospíváním a vývojem.

Mgr. Marie Dvořáková, trenérka Juniorských mistrů ČR v družstvech v latinsko-amerických tanců

Učíte běžně děti na prvním stupni základních školy, které dochází na váš kurz, erotická a vyzývavá gesta?

Děti se neučí sexuální gesta, ale takzvané návyky. To, jestli za nimi dokáží vnímat erotické napětí, souvisí hlavně s věkem. Například třináctileté slečny už jsou dospělé ženské, které sexuální napětí dokáží předvést.

Televizní šou předvedly malé děti, které tančily velmi smyslně...

To bych nerada komentovala, vystoupení v TV jsem bohužel neviděla. Ale pokud mělo erotický podtext a vyvolávalo tento dojem, pak je to špatně. Takovým výrazům říkám umělohmotné a nepatří do jejich věkové kategorie.

Holčičky byly oblečené do velmi krátkých a třpytivých dresů, je to běžné?

To byla zcela jistě nadsázka pro televizní soutěž. Rodiče z potomků udělali malé cirkusáky. Pokud by v takovém dresu vystoupily na soutěži, byl by pár ihned diskvalifikován. Malé holčičky musí vystupovat v dresu a dlouhé sukýnce bez aplikací, kanýrů a jiného zkrášlení.

Co si myslíte o rodičích, kteří takto vystavují své děti?

Jednoduše využili toho, že v tomto pořadu neexistují striktní pravidla. Hráli na efekt a ne na kvalitu výkonu.

Je vůbec přípustné, aby malé děti byly takto prezentovány v televizi?

To je na vkusu rodičů. V každém případě by ale televize neměla zabírat na dětské boky. To je nepřípustné. Je mi osobně velmi líto, že nám pořad udělal takto špatnou reklamu. Léta se trenéři snaží, aby se děti odmalička mohly realizovat, věděly, co je to dobrá práce a dřina. Aby měly koníček a vyhnuly se zlým vlivům, jako jsou drogy a podobně. Místo toho se teď zdá, že jim od útlého věku podsouváme na trénincích sexualitu. A to tak není.