Pořad BBC s názvem „Princ Andrew a skandály kolem Epsteina“ sledovaly v sobotu od devíti hodin večer miliony diváků. Pořadem provázela velezkušená novinářka Emily Maitlisová a na člena královské rodiny kladla otázky, na které nemohl být předem připravený, k čemuž dala svolení samotná Královna Alžběta II., jeho matka.

Princ Andrew čelí nařčení, že v roce 2001 měl pohlavní styk s tehdy nezletilou Virginií Robertsovou, což on ale znovu popřel. „Nikdy jsme neměli žádný sexuální styk,“ řekl opět. K sexu mezi ním a dívkou mělo dojít 10. března, ale na tento den má prý aristokrat alibi. „Byl jsem doma s dětmi a vzal jsem Beatrice do Pizza Express ve Wokingu,“ oznámil s tím, že tak rozhodně v té době nemohl tančit s Robertsovou v londýnském klubu Tramp, jak ona tvrdí.

„Máme v rodině jednoduché pravidlo. Když je někdo z rodičů pryč, druhý je doma, a vévodkyně z Yorku byla pryč,“ dodal.

Virginia Robertsová ve svém popisu onoho osudného večera veřejně uvedla, že si na prince Andrewa pamatuje i proto, že se v klubu při tanci šíleně potil. I na to měl ovšem šlechtic připravené vysvětlení. „Obávám se, že s pocením mám problém. Můj zdravotní stav způsobuje, že se nepotím. V té době jsem se díky postřelení ve válce o Falklandy předávkoval adrenalinem, a prostě je pro mě téměř nemožné se potit,“ vysvětloval.

Na pořízenou fotografii s Robertsovou, která má jejich setkání dokazovat, si nevzpomíná. Prý tehdy v domě jeho kamarádky Ghislaine Maxwellové nešel ani po schodech nahoru. Na otázku, zda je tedy podle něj Robertsová lhářka, odpověděl: „Kategoricky nemohu říct, že si nepamatuji setkání s ní.“ Navíc v televizi přiznal, že přátelství s pedofilním miliardářem Jeffreym Epsteinem nelituje, i když právě kvůli němu pořad BBC vzniknul.

„Pravdou je, že lidi, které jsem potkal, a příležitosti, jež se mi naskytly, byli díky Epsteinovi, a nakonec to bylo i velmi užitečné,“ vyjádřil se k osobě muže, který letos v létě po sérii obvinění z pedofilie i obchodu s nezletilými dívkami spáchal ve své cele sebevraždu. Andrew si v jeho společnosti ale prý nikdy ničeho zvláštního na jeho chování nevšiml.

Princova přinejmenším podivná vysvětlení toho, proč nemohl mít sex s nezletilou Virginií Robertsovou, rozpoutala na sociálních sítích velkou vlnu pozdvižení, zvláště pak ona údajná večeře s pizzou. Ostatně, restaurace Pizza Express ve Wokingu má teď parádní reklamu. Na její stránce se totiž ihned objevilo několik vtipných falešných recenzí.

„Úžasné! Přesně si pamatuji návštěvu z 10. března 2001. Bylo to výborné a mnohem lepší, než pití alkoholu s atraktivní mladou slečnou v nočním klubu,“ píše například jedna z recenzí. „I přes to, že byla pizza velice horká, jsem se vůbec nepotil,“ stojí zase v další.

Fotogalerie
45 fotografií