Obsah seriálu Stranger Things

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka.

Obsazení seriálu Stranger Things

Herci Postavy
Winona Ryder Joyce Byersová, bývalá prodavačka, matka Willa a Jonathana, bývalá žena Loonieho Byerse, přítelkyně Boba Newbyho
David Harbour Jim Hopper, náčelník policie v Hawkinsu, adoptivní otec Jedenáctky, veterán, měl dceru Saru, která zemřela na rakovinu
Millie Bobby Brown Jedenáctka „El“, anglicky Eleven, dívka s telekinetickými a telepatickými schopnostmi, po narození byla unesena do Hawkinské národní laboratoře, kde na ní probíhaly experimenty
Finn Wolfhard Mike Wheeler, inteligentní student, který je věrný svým přátelům, syn Karen a Teda Wheelerových, bratr Nancy a Holly, přítel Jedenáctky
Gaten Matarazzo Dustin Henderson, student s kleidokraniální dysplazií, přítel Suzie, nejlepší přítel Stevea
Caleb McLaughlin Lucas Sinclair, student, člen basketbalového týmu, bratr Ericy, přítel Max
Noah Schnapp Will Byers, student, syn Joyce a Loonieho Byersových, bratr Jonathana, byl unesen a posednut netvorem Demogorgonem z tzv. „obráceného světa“
Natalia Dyer Nancy Wheelerová, bývalá stážistka v novinách The Hawkins Post, nejstarší dcera Karen a Teda Wheelerových, sestra Mikea a Holly, přítelkyně Stevea a později Jonathana
Joe Keery Steve Harrington, populární středoškolský student, zaměstnanec prodejny zmrzliny Scoops Ahoy, přítel Nancy, nejlepší přítel Dustina
Charlie Heaton Jonathan Byers (bývalý stážista v novinách The Hawkins Post, syn Joyce a Loonieho Byersových, bratr Willa, přítel Nancy)
Matthew Modine Martin Brenner (původní vedoucí laboratoře)
Sadie Sink Maxine "Max" Mayfield (studentka, nevlastní sestra Billyho, přítelkyně Lucase, vášnivá skateboardistka a hráčka arkádových her)
Dacre Montgomery Billy Hargrove (plavčík, nevlastní bratr Max, byl posednut Mozkožroutem z tzv. "obráceného světa")
Maya Hawke Robin Buckleyová (zaměstnankyně prodejny zmrzliny Scoops Ahoy)
Priah Ferguson Erica Sinclairová (sestra Lucase)
Brett Gelman Murray Bauman (soukromý detektiv, novinář, přítel Hoppera a Joyce)

Winona Ryder - Joyce Byersová

Americká herečka, která se narodila 29. října 1971 ve Winoně ve státě Minnesota. S herectvím začala ve třinácti letech a široké uznání si získala rolí ve filmu "Beetlejuice" z roku 1988.

Ryderová získala dvě nominace na Oscara, jednu za nejlepší herečku ve vedlejší roli za film "Věk nevinnosti" a druhou za nejlepší herečku za film "Malé ženy". Za roli ve filmu "Věk nevinnosti" získala také Zlatý glóbus za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Během své kariéry se Ryderová objevila v mnoha populárních filmech, včetně "Střihorukého Edwarda", "Reality Bites" a "Černé labutě". Ryderová má za sebou také několik významných televizních vystoupení, včetně role v kritiky oceňovaném seriálu společnosti Netflix "Stranger Things". Měla pověst talentované a všestranné herečky, schopné ztvárnit širokou škálu postav.

Kromě své herecké kariéry se Ryderová angažovala v několika filantropických kauzách, včetně podpory boje proti rakovině prsu. Ryderová se během svého života potýkala s některými osobními problémy a otevřeně hovořila o svých bojích s úzkostí a depresemi. Navzdory svým problémům je Ryderová i nadále respektovanou a oblíbenou osobností zábavního průmyslu.

David Harbour - Jim Hopper

Americký herec narozený 10. dubna 1975 ve White Plains ve státě New York. Je známý především díky roli Jima Hoppera v seriálu Stranger Things od společnosti Netflix.

Harbour v roce 1997 absolvoval dramatické umění na Dartmouth College. Ve filmu debutoval v roce 2004 ve filmu Kinsey, kde ztvárnil roli Roberta Kinseyho. Harbour se objevil v několika broadwayských inscenacích, například Kdo se bojí Virginie Woolfové a Glengarry Glen Ross. Hrál také roli Elliota Hirsche v televizním seriálu The Newsroom.

Mezi další Harbourovy významné filmové role patří Equalizer, Sebevražedný oddíl a Černá vdova. Uznání kritiky získal za svůj výkon ve filmu Marriage Story z roku 2019, kde ztvárnil roli Berta Spitze. Harbour si má zopakovat roli Jima Hoppera v nadcházející čtvrté sérii seriálu Stranger Things. Za roli v seriálu Stranger Things byl nominován na několik cen, včetně ceny Primetime Emmy.

Millie Bobby Brown - Jedenáctka

Anglická herečka, narozená 19. února 2004 ve španělské Marbelle. Je známá především díky roli Eleven v seriálu Stranger Things od společnosti Netflix.

Brownová začala svou hereckou kariéru v devíti letech, kdy se objevila v různých televizních pořadech a reklamách. V roce 2013 debutovala v celovečerním filmu ve snímku Tenkrát v říši divů. Za svůj výkon v seriálu Stranger Things získala Brownová několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award a nominace na cenu Primetime Emmy.

Je také modelkou, objevila se na obálkách časopisů jako Vogue a Harper's Bazaar. V roce 2019 si Brownová zahrála a produkovala film Enola Holmes, který byl uveden na Netflixu. Brownová je velvyslankyní dobré vůle UNICEF a zapojila se do různých humanitárních kampaní, včetně boje proti šikaně.

Na Instagramu ji sleduje přes 50 milionů lidí, což z ní dělá jednu z nejsledovanějších teenagerek na této platformě. Brownová si zahraje v několika připravovaných filmech, včetně snímků Holky, jimiž jsem byl a Damsel.

Fin Wolfhard - Mike Wheeler

 Kanadský herec a hudebník narozený 23. prosince 2002 ve Vancouveru v Britské Kolumbii. Je známý především díky roli Mikea Wheelera v seriálu Stranger Things od společnosti Netflix.

Wolfhard si také zahrál roli Richieho Toziera ve filmové adaptaci románu Stephena Kinga To. Svou hereckou kariéru zahájil v roce 2013, kdy se objevil v televizním seriálu The 100 a ve filmu Aftermath. Kromě herectví je Wolfhard zpěvákem a kytaristou indie rockové skupiny Calpurnia. Za své herectví získal několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli ve filmu Stranger Things. Wolfhard se objevil také v hudebních videoklipech, mimo jiné k písni "Guilt Trip" skupiny PUP.

Má hrát v připravovaném filmu Krotitelé duchů: Afterlife. Wolfhard se zapojil do různých charitativních akcí, včetně WE Day, která podporuje posílení postavení mládeže a vzdělávání. Je vášnivým fanouškem filmu a mezi své oblíbené režiséry uvedl Stanleyho Kubricka a Davida Lynche.

Gaten Matarazzo - Dustin Henderson

 Americký herec narozený 8. září 2002 v Little Egg Harbor Township ve státě New Jersey.

Je známý především díky roli Dustina Hendersona v seriálu Stranger Things od společnosti Netflix. Matarazzo debutoval v roce 2011 na Broadwayi, kde ztvárnil roli Benjiho v muzikálu Priscilla, královna pouště. Předtím, než dostal roli v seriálu Stranger Things, se objevil také v několika televizních reklamách a několika dalších televizních pořadech.

Matarazzo trpí genetickým onemocněním zvaným kleidokraniální dysplazie, které ovlivňuje vývoj kostí a zubů, a hlasitě se zasazuje o zvyšování povědomí o tomto onemocnění. Je hudebníkem a hraje na kytaru ve skupině Work In Progress. Matarazzo získal několik ocenění za své herectví, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli ve filmu Stranger Things. Objevil se v několika talk show a nočních televizních pořadech, včetně The Ellen Show a The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Matarazzo se zapojil do různých charitativních akcí, včetně WE Day a charitativní akce Dětské nemocnice ve Filadelfii. Má hrát v nadcházejícím filmu Popelka, kde ztvární roli Raviho.

Caleb McLaughlin - Lucas Sinclair

Americký herec narozený 13. října 2001 v Carmelu ve státě New York. Je známý především díky roli Lucase Sinclaira v seriálu Stranger Things společnosti Netflix.

McLaughlin zahájil svou hereckou kariéru v roce 2012, kdy se objevil v seriálu Zákon a pořádek: V roce 2012 se objevil v seriálu Law & Law Unit: Special Victims Unit (Útvar pro zvláštní oběti). Objevil se také v několika broadwayských inscenacích, včetně Lvího krále a Malovaných skal v Revolver Creeku.

Kromě herectví je McLaughlin také zpěvákem a vydal vlastní hudbu. Za své herectví získal několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli ve filmu Stranger Things. McLaughlin se objevil také v hudebních videoklipech, mimo jiné k písni "I'm Not Racist" od Joynera Lucase.

Má hrát v nadcházejícím filmu Concrete Cowboys po boku Idrise Elby. McLaughlin se zapojil do různých charitativních akcí, včetně WE Day a charitativní akce Happy Hearts Fund. Hovoří o důležitosti zastoupení v médiích a zasazuje se o rozmanitější obsazení v Hollywoodu.

Noah Schnapp - Will Byers

Americký herec narozený 3. října 2004 ve Scarsdale ve státě New York. Je známý především díky roli Willa Byerse v seriálu Stranger Things společnosti Netflix.

Schnapp zahájil svou hereckou kariéru v roce 2015, kdy se objevil ve filmu Most špiónů. Kromě herectví se Schnapp věnuje i dabingu a propůjčil hlas několika animovaným postavičkám, včetně Charlieho Browna ve filmu Burák. Za své herectví získal několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli ve filmu Stranger Things.

Schnapp se objevil také v hudebních videoklipech, mimo jiné k písni "LA Devotee" skupiny Panic! at the Disco. Má hrát v nadcházejícím filmu Abe, kde ztvární hlavní roli Abeho. Schnapp se zapojil do různých charitativních akcí, včetně ALS Ice Bucket Challenge a charitativní akce WE Day. Je zastáncem osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně mluvil o svých vlastních bojích s úzkostí. Schnapp je také fanouškem sportu a zúčastnil se All-Star Game celebrit NBA.

Natalia Dyer - Nancy Wheeler

Americká herečka narozená 13. ledna 1997 v Nashvillu ve státě Tennessee. Je známá především díky roli Nancy Wheelerové v seriálu Stranger Things od společnosti Netflix.

Dyerová začala svou hereckou kariéru v roce 2009, kdy se objevila ve filmu Hannah Montana: Montana Montana Movie. Objevila se také v několika dalších filmech, například Věřím v jednorožce a Ano, Bože, ano.

Dyerová získala za své herectví několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli ve Stranger Things. Je také talentovanou fotografkou a své práce vystavuje v galeriích. Dyer se zapojila do různých charitativních akcí, včetně udílení cen SAG-AFTRA Foundation's Patron of the Artists. Je zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí.

Dyerová je ve vztahu se svým hereckým kolegou ze seriálu Stranger Things Charliem Heatonem, který hraje roli Jonathana Byerse. Po boku Sydney Sweeney si zahraje v připravovaném filmu The Voyeurs.

Joe Keery - Steve Harrington

Americký herec a hudebník se narodil 24. dubna 1992 v Newburyportu ve státě Massachusetts. Je známý především díky roli Steva Harringtona v seriálu Stranger Things společnosti Netflix.

Keery zahájil svou hereckou kariéru v roce 2015, kdy se objevil ve filmu Henry Gamble's Birthday Party. Je také hudebníkem a hrál v několika kapelách, včetně Post Animal. Keery získal za své herectví několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli v seriálu Stranger Things.

Objevil se také v několika dalších filmech, včetně snímků Slice a Free Guy. Keery je zastáncem osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí a depresí. Zapojil se do různých charitativních akcí, včetně předávání cen nadace SAG-AFTRA 2018 Patron of the Artists.

Keery si zahraje hlavní roli Kurta Kunkla v připravovaném filmu Spree. Je chválen za svůj jedinečný smysl pro styl a byl představen v několika módních časopisech, včetně GQ a Vanity Fair.

Charlie Heaton - Jonathan Byers

Anglický herec narozený 6. února 1994 v Leedsu v Anglii. Je známý především díky roli Jonathana Byerse v seriálu Stranger Things společnosti Netflix.

Heaton zahájil svou hereckou kariéru v roce 2014, kdy se objevil v televizním seriálu DCI Banks. Kromě herectví je Heaton také hudebníkem a hrál v několika kapelách, včetně Comanechi. Za své herectví získal několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli v seriálu Stranger Things. Objevil se také v několika filmech, včetně snímků The New Mutants a Marrowbone.

Heaton je ve vztahu se svou kolegyní ze seriálu Stranger Things Natalií Dyer, která hraje roli Nancy Wheelerové. Zapojil se do různých charitativních akcí, včetně udílení cen nadace SAG-AFTRA Patron of the Artists.

Heaton se chystá hrát v nadcházejícím filmu The Souvenir: Part II, kde ztvární roli Toma. Je chválen za svůj jedinečný smysl pro styl a objevil se v několika módních časopisech, včetně GQ a Esquire.

Sadie Sink - Maxine "Max" Mayfield

Americká herečka narozená 16. dubna 2002 v Brenhamu v Texasu. Je známá především díky roli Maxine "Max" Mayfieldové v seriálu Stranger Things od Netflixu.

Sink začala svou hereckou kariéru v roce 2013, kdy se objevila v broadwayské inscenaci Annie. Objevila se také v několika filmech, například ve Skleněném zámku a Eli. Sink získala za své herectví několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli v seriálu Stranger Things.

Je také tanečnicí a trénuje balet, step a jazz. Sink se zapojila do různých charitativních akcí, včetně charitativní akce WE Day a Aliance proti šikaně. Je zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí.

Sink se chystá hrát v připravovaném filmu Dear Zoe, kde ztvární hlavní roli Tess. Byla chválena za svůj jedinečný smysl pro styl a objevila se v několika módních časopisech, včetně Teen Vogue a InStyle.

Dacre Montgomery - Billy Hargrove

Australský herec narozený 22. listopadu 1994 v Perthu v Západní Austrálii. Je známý především díky roli Billyho Hargrovea v seriálu Stranger Things společnosti Netflix.

Montgomery zahájil svou hereckou kariéru v roce 2011, kdy se objevil v televizním seriálu Bertrand Hrozný. Objevil se také v několika filmech, včetně Power Rangers a Galerie zlomených srdcí. Montgomery získal za své herectví několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli v seriálu Stranger Things.

Je také producentem a produkoval několik krátkých filmů a hudebních videoklipů. Montgomery je zastáncem osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí a depresí.

Zapojil se do různých charitativních akcí, včetně charitativní akce Los Angeles LGBT Center An Evening with Women. Montgomery si zahraje hlavní roli Rena Reida v připravovaném filmu Black Site. Byl chválen za svůj jedinečný smysl pro styl a objevil se v několika módních časopisech, včetně GQ a Esquire.

Stranger Things - podrobné informace

Stranger Things je americký sci-fi hororový mysteriózní televizní seriál internetové streamovací televize Netflix, jehož tvůrci jsou bratři Matt a Ross Dufferovi. Společně s Shawnem Levym a Danem Cohenem plní bratři Dufferovi také funkci výkonných producentů. První série seriálu měla na Netflixu premiéru dne 15. července 2016, další série byly uvedeny v letech 2017, 2019 a 2022; premiéra poslední, páté série je plánována nejdříve na rok 2024. 

Děj se odehrává ve fiktivním městě Hawkins v Indianě v 80. letech 20. století. První série se zaměřuje na vyšetřování zmizení mladého chlapce Willa Byerse, do kterého zasahují nadpřirozené jevy odehrávající se v okolí města, včetně výskytu dívky Jedenáctky s telekinetickými schopnostmi. Základní dějová linie (boj proti místním nadpřirozeným jevům), stejně jako časové ukotvení v 80. letech, byly zachovány i v dalších řadách.

Hlavní postavy hrají Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brownová, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Natalia Dyer, Joe Keery, Charlie Heaton, Matthew Modine, Sadie Sink, Dacre Montgomery, Maya Hawkeová, Priah Ferguson a Brett Gelman.

Bratři Dufferovi vytvořili Stranger Things jako mix dramatu s nadpřirozenými prvky s hororem a sci-fi. V seriálu se objevují odkazy na popkulturu 80. let 20. století, spousta témat a režijních aspektů bylo inspirováno díly Stevena Spielberga, Johna Carpentera, Stephena Kinga a H. P. Lovecrafta, anime a videohrami. Tvůrci se inspirovali také podivnými experimenty, které se odehrály během studené války, a skutečnými konspiračními teoriemi týkajícími se tajných vládních experimentů.

Kromě rekordní sledovanosti na své domovské platformě Netflix získal seriál také mezinárodní popularitu a uznání kritiků za svou atmosféru, herecké výkony, soundtrack, režii, scénář a poctu filmům z 80. let. Získal mnoho cen a nominací, včetně nominací na Zlatý Glóbus, Televizní cenu Britské akademie, Cenu Sdružení amerických scenáristů a cenu Grammy a vítězství ceny Emmy, Ceny Sdružení filmových a televizních herců, ceny Amerického filmového institutu, Critics' Choice Television Awards a People's Choice Awards.

Děj seriálu se odehrává v 80. letech 20. století v malém fiktivním „zastrčeném“ městě Hawkins v americké Indianě. Hlavními postavami jsou čtyři kamarádi, Mike, Lucas, Dustin a Will, kteří nejsou ve škole zrovna oblíbení (jedná se o tzv. nerdy) a večery tráví společně hraním hry Dungeons & Dragons. K nim se posléze přidává Jedenáctka, dívka s telepatickými a telekinetickými schopnostmi, která unikla z tajné místní laboratoře, kde byla testovacím subjektem.

První řada: Děj první řady se odehrává v listopadu 1983, kdy vědci z Hawkinské národní laboratoře otevírají trhlinu do alternativní dimenze, tzv. „obráceného světa“. Monstrum, které v dimenzi žije, uteče a při večerní cestě na kole unese jednoho z hlavních hrdinů Willa Byerse a poté i dívku Barbaru Hollandovou. Po Willovi začne intenzivně pátrat jeho matka Joyce společně s policejním náčelníkem Jimem Hopperem. V tutéž dobu z laboratoře uteče Jedenáctka, která Willa pomáhá jeho přátelům Mikeovi, Lucasovi a Dustinovi najít.

Druhá řada: Na podzim roku 1984 se Will stane hlavním cílem tzv. „Stínové příšery“ z obráceného světa, která postupně přebírá kontrolu nad jeho myslí. Monstrum terorizuje obyvatele Hawkinsu. Joyce, Hopper, Mikeova sestra Nancy, Willův bratr Jonathan, přítel Nancy Steve, Willovi nejlepší přátelé Mike, Lucas a Dustin a jejich nová spolužačka Max se musí spojit se zmizelou Jedenáctkou, aby monstru zabránili zničit svět.

Třetí řada: V létě roku 1985 se z nově vybudovaného místního obchodního centra Starcourt stal hlavní bod města, který ostatní obchody přivedl k bankrotu. Policejní náčelník Jim Hopper nesouhlasí se vztahem Jedenáctky a Mikea a Joyce uvažuje o stěhování z Hawkinsu za lepším životem. Joyce si všimne, že se dějí zvláštní věci s jejími magnetkami a rozhodne se to prozkoumat. Nicméně Will cítí, že přichází nějaká nadpozemská síla a Jedenáctka s Max poznají, že s místními obyvateli není něco v pořádku. I přes uzavřený portál do obráceného světa mají strach, že jim něco hrozí. Přátelé se snaží pomoct Maxinu bratrovi Billymu, zatímco Hopper a Joyce zneškodňují tajnou ruskou základnu v podzemí obchodního domu.

Čtvrtá řada: Děj čtvrté řady se odehrává několik měsíců po událostech třetí řady, v březnu 1986. Joyce, Will, Jedenáctka a Jonathan se přestěhovali do města Lenora v Kalifornii pro nový začátek. V Kalifornii se Jedenáctka potýká se ztrátou svých schopností a ve škole je šikanována. Mezitím v Hawkinsu začne bytost z „obráceného světa“ – entita později nazvaná Vecna ​​– zabíjet místní obyvatele, čímž otevírá nové brány mezi dvěma světy. Dr. Sam Owens a Martin Brenner plánují zastavit Vecnu pomocí El, kterou vezmou do zařízení, aby jí pomohli znovu získat její schopnosti. Mezitím Joyce a Murray odlétají do Ruska, aby zachránili Hoppera z gulagu na Kamčatce.

Sledujete seriál Stranger Things? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer 4. řady seriálu Stranger Things Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 3. řady seriálu Stranger Things Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 2. řady seriálu Stranger Things Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. řady seriálu Stranger Things Netflix

Fotogalerie
30 fotografií