Obsah seriálu The Last of Us

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. – Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili.

Obsazení seriálu The Last of Us

Herec Postava
Pedro Pascal Joel Miller, zocelený přeživší, kterého trápí trauma z minulosti
Bella Ramsey Ellie Williamsová, čtrnáctiletá vzdorovitá a naštvaná dívka, imunní vůči infekci způsobené Cordycepsem
Gabriel Luna Tommy Miller, Joelův mladší bratr a bývalý voják, který si zachovává idealismus v naději na lepší svět
Anna Torv Theresa "Tess" Servopoulosová, zocelená přeživší a Joelova pašerácká partnerka
Merle Dandridge Marlene, šéfka odbojové organizace Fireflies, která se snaží odtrhnout od armády. Dandridge si zopakovala roli z videoher

Pedro Pascal - Joel Miller

Chilsko-americký herec, který se narodil 2. dubna 1975 v Santiagu. Je známý především díky roli Oberyna Martella v seriálu Hra o trůny a titulní postavě v seriálu Mandalorian od Disney+.

Pascalova rodina uprchla z Chile, když byl ještě dítě, kvůli politickým nepokojům a usadila se v Dánsku, kde strávil svá formativní léta. Později se přestěhoval do Spojených států, aby se věnoval herecké kariéře. Pascal debutoval v televizi v roce 2006 v epizodě seriálu Buffy, přemožitelka upírů a od té doby se objevil v několika populárních televizních seriálech, včetně seriálů Narcos a Dobrá manželka. Objevil se také v řadě filmů, jako je „Kingsman: Zlatý kruh“ a „Equalizer 2“.

Pascal za své výkony získal uznání kritiky, včetně nominace na cenu Critics' Choice Television Award za roli v seriálu „Narcos“. Kromě své herecké kariéry je Pascal také zkušeným hlasovým hercem a svůj hlas propůjčil několika videohrám, včetně „The Last of Us Part II“ a „Red Dead Redemption 2“.

Pascal hovoří plynně španělsky, anglicky a dánsky a své jazykové znalosti využil v různých hereckých rolích. Je zastáncem práv LGBTQ+ a veřejně hovoří o důležitosti zastoupení a rozmanitosti v médiích.

Bella Ramsey - Ellie Williamsová

Britská herečka, která se narodila 30. září 2003 v Nottinghamu. Je známá především díky roli Lyanny Mormontové v seriálu HBO „Hra o trůny“.

Ramsey začala hrát ve čtyřech letech a od té doby se objevuje v různých televizních pořadech a filmech. Kromě seriálu Hra o trůny se objevila také v seriálech Nejhorší čarodějnice a Hilda. Ve filmu Ramsey debutovala v roce 2018 ve filmu „Holmes & Watson“, kde ztvárnila roli Flotsam. Svůj hlas také propůjčila postavě Angeliky v animovaném filmu „Two by Two: Overboard!“.

V roce 2020 si Ramsey zahrála hlavní roli Ellie v televizním seriálu „The Last of Us“, který vznikl podle stejnojmenné populární videohry. Ramsey za své výkony získala několik ocenění, včetně ceny pro nejlepší herečku ve vedlejší roli na Screen Actors Guild Awards 2017 za roli ve filmu „Hra o trůny“.

Navzdory svému nízkému věku je Ramsey již nyní považována za jednu z nejslibnějších hereček své generace. Mimo herectví se Ramsey věnuje hudbě a hraje na kytaru a klavír.

The Last of Us - podrobné informace

The Last of Us je americko-kanadský postapokalyptický dramatický televizní seriál, který je vysílán na platformě HBO. Seriál vychází ze stejnojmenné videohry z roku 2013 vyvinuté studiem Naughty Dog a sleduje pašeráka Joela (Pedro Pascal), jenž má za úkol doprovázet dospívající Ellie (Bella Ramsey) napříč postapokalyptickými Spojenými státy.

V dalších rolích se objeví Gabriel Luna jako Joelův mladší bratr Tommy, Merle Dandridge jako vůdkyně odbojové organizace Marlene a Anna Torv jako Joelova pašerácká partnerka Tess. Seriál, který je údajně největší televizní produkcí v kanadské historii, se natáčel v Albertě od července 2021 do června 2022. Jedná se o první titul stanice HBO, jenž je založen na videohře a je společnou produkcí společností Sony Pictures Television, PlayStation Productions, Naughty Dog, The Mighty Mint a Word Games.

První řada obsahuje devět dílů a scénář k ní napsali Craig Mazin a Neil Druckmann, přičemž ten je jedním z tvůrců hry. Seriál bude mít premiéru dne 15. ledna 2023. Původní herní skladatel Gustavo Santaolalla složil hudbu i k seriálu.

The Last of Us je videohra amerického studia Naughty Dog pro systém PlayStation 3, následně udělaný remaster na Playstation 4. V roce 2022 byl vytvořen remake na PlayStation 5. Celosvětově byla vydána 14. června 2013. Vedoucími projektu byli výtvarný ředitel a scenárista Neil Druckmann a šéf vývoje Bruce Straley.

Jedná se o postapokalyptický survival horor zasazený do blízké budoucnosti. Hra vypráví příběh dospělého muže Joela a čtrnáctileté dívky Ellie, kteří společně putují za bezpečím zdecimovanou Amerikou, poté co bylo lidstvo téměř vyhlazeno pandemickou nákazou parazitickou houbou Cordyceps. Ta ve hře může zasáhnout mozek člověka a přinutit ho k napadení dalších lidí a šíření infekce.

Hráči se v roli Joela i Ellie musejí ve hře schovávat před infikovanými jedinci i před skupinami nepřátelských lidí, bránit se střelnými i improvizovanými zbraněmi a hledat cestu k cíli skrze zříceniny moderních měst a amerického venkova. Po vydání se The Last of Us dočkalo nadšeného přijetí kritiky i hráči. Získala přes 200 ocenění, včetně prestižních cen BAFTA, DICE a české INVAZE za nejlepší hru roku 2013.

Dne 14. února 2014 vyšlo příběhové rozšíření The Last of Us: Left Behind, které vypráví příběh Ellie a její kamarádky Riley před událostmi základní hry. 29. července 2014 vyšla graficky vylepšená edice The Last of Us: Remastered pro systém PlayStation 4. V prosinci 2016 zveřejnilo Sony v rámci PlayStation Experience nový trailer s Ellie a Joelem, čímž byly potvrzeny práce na druhém dílu. Ten se jmenuje The Last of Us Part II. Vydání Part II bylo původně plánováno na 21. února 2020, ale z důvodu pandemie covidu-19 bylo vydání odloženo. Hra nakonec vyšla 19. června 2020.

Cordyceps: Apokalyptická houba má reálnou předlohu

Cordyceps je rod parazitických hub, které infikují hmyz a jiné členovce. Houba je známá svou schopností manipulovat s chováním svých hostitelů a způsobit, že před smrtí vylezou do výšky a uvolní spory, které pak mohou infikovat další hmyz.

Cordyceps se vyskytuje především v tropických a subtropických oblastech, zejména v deštných pralesích jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky a Afriky. Je známo více než 400 druhů rodu Cordyceps, přičemž každý z nich má specifického hostitele – hmyz, který infikuje.

Cordyceps se již po staletí používá v tradiční čínské medicíně a předpokládá se, že má vlastnosti posilující imunitu a působící proti stárnutí. Houba se používá také jako doplněk stravy a je oblíbená mezi sportovci a kulturisty pro svou údajnou schopnost zlepšovat fyzický výkon a snižovat únavu.

Vědci zkoumají Cordyceps pro jeho možné lékařské využití, včetně léčby rakoviny, cukrovky a dalších onemocnění. Cordyceps je také předmětem výzkumu kvůli svému potenciálu jako biokontrolního činidla, protože může být schopen kontrolovat populace hmyzích škůdců, kteří poškozují plodiny.

Navzdory potenciálním přínosům není užívání doplňků stravy s Cordycepsem bez rizika a u některých lidí může vyvolat nežádoucí účinky. V současné době probíhají snahy o ochranu volně žijících populací Cordycepsu, protože poptávka po této houbě vedla v některých oblastech k jejímu nadměrnému sběru a ničení stanovišť.

Ve videohře The Last of Us je Cordyceps zobrazen jako fiktivní zmutovaný kmen houby, který místo hmyzu infikuje lidi. Hra se odehrává v postapokalyptickém světě, kde houba Cordyceps nakazila většinu lidské populace a proměnila ji v zombie podobná stvoření známá jako „nakažení“.

Houba Cordyceps ve hře je vysoce nakažlivá a může se přenášet sporami nebo přímým kontaktem s nakaženými jedinci. Nakažení ve hře jsou rozděleni do kategorií podle pokročilosti houby v jejich těle, přičemž nakažení v raném stádiu se mohou normálně pohybovat a útočit, zatímco nakažení v pozdějším stádiu jsou zmutovanější a nebezpečnější.

Hlavní hrdinové hry, Joel a Ellie, musí projít nebezpečným světem plným nakažených a dalších nepřátelských přeživších a zároveň hledat lék na infekci Cordyceps. Ztvárnění Cordycepsu ve hře The Last of Us bylo oceněno za kreativní pojetí této skutečné houby a také za jeho přínos k intenzivní a pohlcující atmosféře hry. Hra také vyvolala mezi hráči zájem o skutečnou houbu Cordyceps a někteří z nich si vyhledali informace o skutečném vědeckém výzkumu této houby.

Je však třeba poznamenat, že zobrazení Cordycepsu ve hře je fiktivní a neodráží přesně chování skutečné houby ani její účinky na člověka.

Sledujete seriál The Last of Us? Podlěte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer k seriálu The Last of Us HBO

Fotogalerie
9 fotografií