Se slavnostním zahájením 51. ročníku festivalu v Karlových Varech je spojena premiéra filmu Antropoid. V hlavní roli snímku vystupují Aňa Geislerová a Jamie Dornan. Film zpracovává události z československé historie, konkrétně atentát na Heydricha, tehdejšího říšského protektora. Zfilmován byl pod vedením režiséra Seana Ellise. V rámci výročí události bylo rozhodnuto premiéru uskutečnit symbolicky právě na karlovarském festivalu.


Hlavní filmový program mimo soutěž 51. ročníku zahrnuje celkem pět filmů. Malá sokolnice režiséra Otto Bella, Švýcarák, ve kterém si hlavní roli zahrál D. Radcliff a P. Dano a zrežírovalo ho duo Danielsových a popisuje přátelství z pustého ostrova. Další zajímavý kousek je Bratrstvo, znepokojující pohled na Manilu ve fascinujícím pohádkovém pojetí na základě reálného příběhu od režiséra Pepe Diokina. Drama Známá neznámá Joshuy Marstona s Rachel Weisz v hlavní roli a nakonec Rande pro šílenou Mary, u kterého si Darren Thornton pohrál s žánrem klasické romance z předměstí.


V rámci tohoto festivalového ročníku se také do místních kin dostává malá ochutnávka. Vybrány byly celkem tři snímky a jedním z nich je Tohle je náš svět. Hlavní roli ve filmu o volnomyšlenkářské rodině sehrál Viggo Mortensen. Dalším snímkem, který byl vybrán, aby překročil po skončení festivalu práh Karlových Varů, je francouzská retro komedie Líná zátoka a brazilské drama Neonový býk.
 

Do hlavní soutěže 51. ročníku bylo zařazeno celkem dvanáct filmů, z toho dva z české tvorby (Hřebejkova Učitelka a Němcův Vlk z Královských Vinohrad):


Otcova křídla
(Turecko, 2016, 101 min, Světová premiéra)
Zpovědi
(Itálie, Francie, 2016, 103 min, Mezinárodní premiéra)
U trati
(Rumunsko, Itálie, 2015, 88 min, Mezinárodní premiéra)
Rodinné štěstí
(Maďarsko, 2016, 81 min, Světová premiéra)
Vlny
(Polsko, 2016, 78 min, Světová premiéra)
Prvotní štěstí
(Německo, 2016, 97 min, Mezinárodní premiéra)
Noční život
(Slovinsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina, 2016, 85 min, Světová premiéra)
Nová kůže
(Španělsko, Švýcarsko, 2016, 103 min, Mezinárodní premiéra)
Učitelka
(Slovenská republika, Česká republika, 2016, 102 min, Světová premiéra)
Vlk z Královských Vinohrad
(Česká republika, Slovenská republika, Francie, 2016, 68 min, Světová premiéra)
Pořád spolu
(Kanada, 2016, 82 min, Světová premiéra)
Zoologie
(Rusko, Francie, Německo, 2016, 90 min, Mezinárodní premiéra)


Kompletní katalog všech filmů 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary lze najít zde na webových stránkách festivalu.