Amerika má za sebou v mnoha pohledech unikátní inauguraci, počínaje porušením tradice v podobě nepřítomnosti odcházejícího prezidenta, přes divoké bezpečnostní manévry posílené kvůli nedávnému útoku, konče jmenováním první ženy, navíc tmavé pleti do role viceprezidentky.

Směr, jakým se budou ubírat outfity obou nejsledovanějších dam přímo na ceremonii, nastínila už včerejší pietní akce, při které shodně oblékly kreace menších lokálních značek a návrhářů. Právě včerejší model Jill Bidenové, hojně diskutovaný kvůli svému odstínu fialové, patřící mezi barvy sufražetek, pochází z dílny amerického návrháře zasazujícího se o udržitelný design. Jeho odstín měl však vzniknout obarvením ze zbytků barev, a je tedy nasnadě, zdali je tento kabát statementem feministickým, či jen ekologickým.

Jill Bidenová: Jasná snaha o stabilitu, soulad a navození důvěry

Dle očekávání první dáma svůj záměr podpořit americké designéry, který je jednou z mnoha diferencí odlišujících ji od předchůdkyně Melanie, libující si v luxusních evropských značkách, promítla do volby inauguračního modelu. Jakkoliv se to zdá ve světle amerických politických událostí nedůležité, ze zkušenosti víme, že první dámy svým výběrem veřejných rób komunikují a reflektují své často radikální postoje, a uvedení do úřadu tak bývá možností nahlédnout do jejich mysli.

Volba Jill Bidenové padla na malé designérské studio Markarian, za nímž stojí návrhářka Alexandra O'Neill. Modrý tvídový kabát s kontrastními, smoking připomínajícími sametovými klopami a manžetami na rukávech je spárován s šaty z identického materiálu. V dekoltu se pak tkví šifonová část živůtku s ručně všitou aplikací květin z krystalů Swarovski lemující krk. Stejnými krystaly je pošit celý kabát i šaty, což vzbuzuje jemně omamující dojem ojíněnosti. Samotná volba odstínu mořské modři, jež má význam důvěry, jistoty a stability, ilustruje fakt o skryté komunikaci outfitů.

Ač jsem Bidenovou v předvolebním období nezřídka kritizovala, tohle byla velmi sebevědomá a nadmíru slušivá volba značící její politické úmysly, jež se budou týkat tématu udržitelnosti a podpory malých lokálních značek, které mnohdy kvůli covidu balancují na hraně přežití. Můžeme jen doufat, že se její intence projeví i v jednání hlavy státu, po jehož boku stojí.

Kamala Harrisová: Boj za rasovou rovnost

I volba modelu historicky první viceprezidentky USA při složení přísahy byla signifikantní. O návrh modrého kompletu detailně propracovaného kabátu a šatů se postaral mladý afroamerický designér Christopher John Rogers. Což je v době po nedávných protestech proti rasové nerovnosti od Harrisové, aktivně se zajímající o lidská práva, jasnou podporou menšin a předzvěstí snahy o nastolení jednoty. Tu pak podle návrháře reprezentuje i výrazný odstín, který je též symbolikou volebního hnutí žen.

Osobním detailem jsou oblíbené perly odkazující na univerzitní sesterstvo, úhledně spočívající v dekoltu obklopeném klopami kabátu. Nový americký prezident Joe Biden snad odpustí, že ve svém tmavomodrém obleku a na míru perfektně střiženém kabátu stejné barvy od amerického návrháře Ralpha Laurena nedostává takový prostor jako zmíněné dámy. Ovšem dokud stále patriarchální společnost nezvolí do svého čela ženu, která bude moct svoji politiku vést přímo, nikoliv přes důmyslně zvolené kreace, mají modely angažovaných dam, symbolizující jejich postoje, přednost.

Video
Video se připravuje ...

Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena Reuters

Fotogalerie
91 fotografií