Dominika a její kapela se v sobotním finále představila hned jako první, to bylo ale bohužel jediné první místo jejich večera. Těsný souboj na čele peletonu se v hlasování odborných porot sváděl zejména mezi Británií, Španělskem a Švédskem, žebříčkem pak ale otřáslo hlasování diváků.

Ukrajina, které se dávaly velké šance na vysoké umístění pro sympatie evropských hlasujících v kontextu s válkou s Ruskem, skončila po sečtení hlasů odborných porot na 4. místě. Diváci ji však poté více než čtyřmi sty body vystřelili na místo první.

Jak na tom byla bodově Dominika? U odborných porot lépe než u diváků. Malta jí udělila 3 body, Ukrajina 1 bod, Belgie 2 body, Izrael 2 body, Srbsko 3 body, Island 2 body, Německo 2 body, Irsko 7 bodů, Švédsko 5 bodů a Austrálie 4 body. Po hlasování odborných porot skončila na 19. místě. Od diváků pak dostala pouhých 5 bodů, celkově jich tak měla 38, což ji poslalo ještě níže - na 4. místo od konce, tedy dvaadvacáté.

Finále letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize sledovalo v sobotu večer na ČT2 137.000 lidí. ČTK to dnes řekla mluvčí České televize Karolína Blinková. Podle Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje evropské rozhlasové a televizní stanice, se počet diváků letošního ročníku Eurovize blížil ke 200 milionům. Finále se živě vysílalo ve 40 zúčastněných zemích a bylo k vidění také na sociálních sítích YouTube a TikTok.

Zpěvu se Dominika za podpory rodičů věnuje už od dětství, před 12 roky se blýskla v Česko Slovenské SuperStar, v níž postoupila až do semifinále. Nad snahou dobývat českou popovou či muzikálovou scénu ale vyhrála možnost studovat prestižní hudební školu v anglickém Leedsu, kde také potkala své norské spoluhráče, s nimiž nyní soutěží v Turíně: kytaristu Caspera a klávesáka Benjamina. „Padli jsme si do noty, protože se mi začal líbit skandinávský synth-pop,“ řekla pro Český rozhlas.

Do Turína je přes české kolo protáhl song Lights Off. „Doufám, že budu Česko reprezentovat stejně dobře jako táta,“ řekla. Mimochodem: Dominátor v turínské hale PalaOlimpico vychytal v roce 2006 olympijský bronz!

Kapela We Are Domi se od počátku své účasti na soutěži netajila tím, že by ráda navázala na úspěch kapely Lake Malawi, která ve finále 2019 skončila jedenáctá, či Mikolase Josefa, jenž v roce 2018 dovezl historicky nejlepší výsledek, a to místo šesté. Letos to příliš nevyšlo…

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii ESC je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

VIDEO: Krásná dcera hokejového brankáře Haška zpět v Česku! Dominika je nezadaná a hledá práci.

Video
Video se připravuje ...

Krásná dcera hokejového brankáře Haška zpět v Česku! Dominika je nezadaná a hledá práci. Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
12 fotografií