Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Top momenty Českého lva! Podpora Ukrajiny, tajný mejdan a recyklované šaty Čvančarové

/
  • Český lev 2022
    3. března 2023 ● 15:51

    29. předávání cen Český lev proběhlo loni 5. března a dle očekávání se stal nejlepším filmem roku 2021 snímek Zátopek. Vše ale tentokrát probíhalo v trochu jiném duchu než obvykle, protože začala válka na Ukrajině. Připomeňte si s námi nejsilnější momenty večera.

  • 1.

    Lev pro Ukrajinu

    Celá akce byla tentokrát poznamenána děním na Ukrajině. Již dopředu Česká filmová a televizní akademie uvedla, že ruší červený koberec, výzdobu i následný večírek, přičemž ušetřené peníze daruje na pomoc Ukrajině. To ale nebylo zdaleka to jediné, co Čeští lvi dokázali - během celého večera měli možnost diváci posílat dárcovské DMS zprávy. Řada celebrit ve svých projevech válečný konflikt zmiňovala, někteří také sladili své outfity do barev ukrajinské vlajky. Na místě byly k dostání též odznáčky ve žluto-modré barvě. Tento (nejen barevný) motiv se tak nesl celým večerem.

  • 2.

    Šetřilka Krézlová

    Rafinovaně neoficiální dress code vyřešila herečka Karolína Krézlová (34), mimo jiné i expřítelkyně Vladimíra Polívky (32), který předával jednu z cen. Zdálo se, že ji mrzelo, že se červený koberec zrušil, ale v kontextu současné situace to samozřejmě chápala.

     

    Sama se rozhodla pro šetrnější variantu a svůj outfit skládala již z věcí ze svého šatníku, nekupovala nové věci. „Většinou si na tyhle akce půjčuju šperky v hodnotě malýho auta, letos jsem to vzala jinak, nekupovala jsem šaty a vzala si svoje. Peníze za boty, který jsem si k tomu chtěla koupit, jsem se rozhodla dát na charitu. Stály pět tisíc. Teď je potřeba se spojit, není to něco, co bych dělala každý den,“ prozradila v živém vysílání Blesk.cz.

  • 3.

    Obžaloba Nikity Michalkova

    V samém úvodu večera všechny zasáhl ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. „Říká se, že umění a sport jsou mimo politiku. Myslím, že to dnes neplatí. Už není nic polovičního - buď jste na straně dobra, nebo zla. Není to jen Putin, kdo tu válku začal. Velká část ruského národa to buď podporuje, nebo mlčí. Ty nejhorší věci ve světě se dějí kvůli lhostejnosti.“

     

    Neváhal vyslovit i myšlenku, že mimo dění nestojí ani ruští filmaři a zástupci kinematografie. „Mezi lidmi, kteří válku podporují, jsou bohužel i ruští umělci a zástupci kinematografie - zejména Nikita Michalkov, který je jedním z nejbližších kompliců Putina. Krev ukrajinských dětí je i na jeho rukách. Chtěl jsem vás požádat o jednu věc - abyste přerušili svou komunikaci s ruskými představiteli umění a filmu a vyřadili je ze všech festivalů. Jsem přesvědčen, že tento krok pomůže, aby se veřejnost v Rusku uzdravila. A my budeme bojovat. A věřím, že zvítězíme. A budeme pak točit filmy o optimističtějších věcech, ne o válce, tu teď máme v živém přenosu,“ dodal velvyslanec. Diváci v sále dokonce slova o Ukrajině ocenili potleskem vestoje, tzv. standing ovation.

  • 4.

    Dojemná Maximová

    Emoce vyvolalo i vystoupení herečky Elizavety Maximové (29), známé například ze seriálu Polda či z nového filmu Přání Ježíškovi, kde si zahrála po boku Richarda Krajča (44). Kráska, jež měla velmi elegantní účes, přišla předat cenu za nejlepší studentský film. Sama si v nějakých takových dílech zahrála, avšak zavzpomínala především na snímek Atlantis 2003, který se částečně točil na Ukrajině. Vypráví o mladém páru, co se snaží z Ukrajiny dostat přes hranice do bezpečí. „Myslím, že nás tehdy nenapadlo, že se to za pár let stane naší děsivou realitou.“

     

    Pak přišla s tím, že by ráda řekla několik slov. Následně vytáhla papír, na němž měla proslov napsán. „Promiňte, dále to budu číst, protože je to pro mě opravdu citlivé,“ řekla ještě, načež následovala velmi silná slova: „Do včerejšího večera jsem dlouho mlčela, všem pocitům posledních dní dominuje obrovská bolest, o jejíž hloubce jsem nikdy předtím neměla ani představu. Není tajemstvím, že v České republice žiju odmalička, mám ve své krvi mnoho různých národností i kultur, ale především ruské a ukrajinské kořeny,“ uvedla, když se jí dojetím chvílemi chvěl hlas.

     

    „A proto je pro mě současná situace zdrcující, moje srdce je dnes s Ukrajinou, s Ukrajinci, kteří hrdě a hrdinně chrání svoji zem. S mou rodinou a přáteli, kteří žijí v neustálém ohrožení a kteří nechtějí nebo nemohou odjet,“ řekla. Poté dodala i něco v ukrajinštině.

     

    „Moje srdce je dnes i s mými blízkými, kteří žijí v Rusku. S mými prarodiči, kteří po večerech poslouchali v kuchyni Echo Moskvy, které je od včerejšího dne oficiálně zakázáno. S mladším bratrem, který byl zatčen na mírných protestech proti vládě v Moskvě. S ruskými občany, kteří jsou proti diktátorskému režimu a této válce. A vím, že takových je opravdu hodně. Nemohla jsem dnes mlčet a svou promluvou chci dnes podpořit Ukrajince i Rusy, kteří chtějí mír,“ pronesla v dojemném proslovu Maximová. Snad všichni v sále plakali, následoval velký potlesk.

  • 5.

    100 tisíc od »studentů« na Ukrajinu

    Ocenění následně získal snímek Milý tati. Cenu převzala režisérka Diana Cam Van Nguyen. „Hlavně bych chtěla říct, že je tohle jediná cena na Českých lvech, která má i nějakou peněžní hodnotu. A tu bych tedy chtěla dát celou Člověku v tísni,“ nechala se slyšet. A jelikož cenu udělují sponzoři, nejedná se zrovna o malou částku - nýbrž o 100 tisíc korun.

  • 6.

    Vzkaz Rusům

    Politických komentářů se nevyvarovali ani vítězové ceny za nejlepší hudbu, La Petite Sonja a Hank J. Manchini, kteří zvítězili díky filmu Okupace. „Chtěla jsem poprosit všechny ruské občany, aby sebrali rozum, sílu a odvahu a už s tím něco udělali,“ řekla La Petite Sonja k situaci na Ukrajině. „A chtěl bych jenom říct, že někteří ruští občané dělají, co mohou,“ doplnil jejich slova moderátor Jiří Havelka.

  • 7.

    25 metrů Čvančarové

    Jednu z cen předávala též Jitka Čvančarová (43), jež opět vynesla legendární modrou róbu, kterou oblékla i na zahájení loňských Karlových Varů. „Vše jsi řekla příchodem a svou decentní róbou,“ vtipkoval Jiří Havelka. Jitka se ale nedala a přece jen se pustila do vysvětlování, proč si zvolila právě oděv z dílny Borise Hanečky, na nějž bylo spotřebováno 25 metrů hedvábné látky…

     

    „Za prvé si myslím, že tyto šaty jsou hodně oblíbené,“ začala, načež si počkala na smích publika. „Za druhé pořizovat si, zvláště v dnešní době, nové šaty, to by mi připadalo absolutně marnotratné, takže recykluji,“ uvedla Jitka. Diváci ji ocenili nadšenou reakcí. „A za třetí si zkrátka nedovedu představit lepší barvu pro dnešní večer,“ narážela opět na jejich barvu, velmi podobnou modré z ukrajinské vlajky.

     

    „Škoda že je nemáme všichni,“ podpořil ji i moderátor. „Celé Akademii, celé Evropě, celému světu chci poděkovat, že jsme spojeni srdcem, v lásce, v dobru, v obdivu k hrdinství, k odvaze, ne v tom zlu,“ dodala se slzami v očích.

  • 8.

    5 milionů za večer

    „Dvacet kategorií je za námi, před námi už jen jedna, poslední. Ten večer není krátký, ale je to dobře, protože již nyní se podařilo vybrat 5,6 milionu. Všem dárcům moc děkujeme,“ pronesl jen tak mimochodem před hlavní cenou večera Havelka.

     

    Veškeré dary byly během večera posílány prostřednictvím DMS zpráv. A kromě věčného titulku na obrazovce, který na tuto možnost upozorňoval, byla párkrát zmíněna i přímo. Pavel Liška na to šel „lišácky“ a sám DMSku údajně posílal přímo na jevišti.

  • 9.

    Rozjařený Neužil

    Ale tématem večera byla kromě pomoci samozřejmě i radost z ocenění. Asi nejvíce cena za nejlepší mužský výkon v hlavní roli potěšila Václava Neužila (42). „Tolik pocitů, všechny jsou kladné a pozitivní. Sám jsem trochu zaskočenej. Jsem rád, že jsme si mohli udělat večer, kdy budeme veselí,“ prozradil bezprostředně poté, co sošku získal.

     

    Kamery zachytily jeho radost a také zmatek, když sám nevěděl, kdo ho fotí, případně s kým má dělat rozhovor dřív. Zcela vážně pak poslal hodně sil Volodymyru Zelenskému, naopak Putinovi a podobným lidem nevzkázal radši nic. Pořád se ale trochu pohupoval sem a tam, zkrátka v něm pulzovala ještě spousta energie.

    VIDEO: Václav Neužil získal Českého lva za hlavní roli ve filmu Zátopek. A takhle slavil v zákulisí Rudolfina.

    Video
    Video se připravuje ...

    Václav Neužil získal Českého lva za hlavní roli ve filmu Zátopek. A takhle slavil v zákulisí Rudolfina. David Turek

     

  • 10.

    Havlová frnkla

    Ačkoliv byl oficiální večírek zrušen, je jasné, že řada oceněných půjde ještě asi někam malinko oslavovat, pokud je to v jejich silách a možnostech. Na slavení naopak asi neměla moc náladu bývalá první dáma Dagmar Havlová, která předávala cenu za nejlepší dokumentární film. Jednalo se o předposlední sošku večera. A sotva skončil přímý přenos, byla Dagmar spatřena, jak prchá pryč z Rudolfina, dokonce podle všeho zadním vchodem. Jako kdyby se snad chtěla vyhnout pozornosti všech. Kam měla tak naspěch, ale jasné není.

  • 11.

    Stejný moderátor

    Hned zkraje večera moderátor Jiří Havelka vyzval přítomné, aby potleskem vzdali hold ukrajinským obyvatelům. Celý sál povstal a zároveň byl na pódium pozván ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a zástupce organizace Člověk v tísni.

    Stejně jako loni i letos večer moderuje Havelka, který si pro diváky připravil speciální spoty. 

  • 12.

    Zapomenutá Maciuchová

    Součástí slavnostního večera předávání výročních cen České filmové a televizní akademie je pokaždé pásmo, během něhož se vzpomíná na umělce, kteří během uplynulého roku zesnuli.

    Právě to, že se ani slůvkem, ani obrazem nezmínila Hana Maciuchová, mnohé příznivce české kinematografie zmátlo. Herečka, která zazářila v legendárních Chalupářích, v Ženě za pultem, v Nemocnici na kraji města nebo třeba v hořké komedii Samotáři, přitom ve filmovém světě zanechala obrovskou stopu, a tak nejspíš není divu, že na sociálních sítích začali řešit, jak je možné, že byla opominuta.

    Vysvětlení je však velice prosté. Přestože dojemné pásmo bylo uvedeno slovy „stejně jako každý rok si i letos připomeneme osobnosti filmového světa, které nás v loňském roce opustily“, Maciuchová byla zařazena do seznamu zesnulých umělců během minulých, 28. Českých lvů.

  • 13.

    Tajný mejdan

    Pořadatelé Českého lva kvůli válce na Ukrajině zrušili tradiční party po slavnostním předávání, a tak si herci udělali soukromé „mejdlo“. Před půlnocí opustili Rudolfinum a vyrazili do noční Prahy

    Bolek dorazil s manželkou Marcelou a Vladimír (33) se svou novou přítelkyní Magdou. „Jo, už mi ji představil, ale zase tolik se neznáme, takže bych ji hodnotil číslem šest,“ smál se Polívka, kterého po cestě do baru neustále někdo zastavoval, aby se s ním vyfotil.

    Do víru velkoměsta vyrazila i Jenovéfa Boková (30), společnost jí dělal nový přítel. Že je to láska jako trám, to dokazovali tím, že se každou chvíli zastavovali a pod rouškou tmy se líbali. Letos to bude už asi trochu jinak, protože herečka je v jiném stavu. 

    Jiří Bartoška (75) se ukázal jako gentleman a před odchodem všem dámám ve svém okolí pomohl do kabátu. Nejenom své manželce Andree, ale i Martě Issové (41), jež bohužel cenu za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Zátopek nezískala.

     

  • 14.

    Dekolty večera

    Půvabná herečka Jenovéfa Boková je známá tím, že je to holka s poctivými slovanskými křivkami. A rozhodně se nestydí je ukázat. V metalických šedých šatech, které ozdobila ukrajinskou vlaječkou, její poprsí rozhodně vyniklo.

    Herečka Alena Doláková sice nebyla mezi nominovanými herečkami, byť v roce 2021 excelovala ve snímku Zrcadla ve tmě Šimona Holého (28), kde ztvárnila roli psychicky nevyrovnané tanečnice. Ovšem aspoň zvolila pudrové šaty, díky nimž si na nezájem fotografů stěžovat nemohla. Její ňadra se doslova drala ven!

    Fotogalerie
    307 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 22

oltec: doufám že se ti naši herci a herečky vzdali svojich platů aspoň dvou ve prospěch trpící Ukrajiny ne jenom čekat co jim tam naposílají obyčejní lidé

(04. 03. 2023 07:37)

Rooza: Ty modré šaty ... 😶
Barva i materiál super 👍, návrhář i střih nesuper 👎.
Čvančarová je krásná "baba", krev a mlíko, ale některé z jejich modelů z ní dělají almaru, místo řecké bohyně. Asi tak...

(03. 03. 2023 23:32)

Rooza: 👍👍👍

(03. 03. 2023 23:00)

Tara-Tara: do čeho všeho se tady nedá zamotat Ukrajina.......na zvracení

(03. 03. 2023 16:50)

mckartny: Zoufalci alkohilici a stekny s hromadou prachu jelita naše

(07. 03. 2022 04:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy