Vlnu nečekaných nařčení proti známému psychiatrovi spustila informace, že Cimický dostane od prezidenta Miloše Zemana (77) státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. Jana Fabiánová (42), jediná dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82), v té době nedokázala mlčet a na sociální síti se vypsala z velkého traumatu - popsala sexuální napadení, k němuž došlo před necelými 20 lety. V té době jí bylo pouhých 23 let. „Mlčela jsem mnoho let, protože mě tehdy moje matka varovala před důsledky zveřejnění celé situace a rizikem pomsty od agresora,“ svěřila se na facebooku. I když svůj příspěvek pak radši smazala, začaly podobné zkušenosti popisovat i jiné ženy – mimo jiné také známá moderátorka pořadů Retro nebo Sama doma Martina Vrbová Hynková.

Útok na Martinu se odehrál v pracovně, kam za ním oblíbená moderátorka dorazila kvůli společnému pořadu. Ovšem na práci tenkrát nedošlo, místo toho se začal „strachovat“ o její pohodu, když moderátorka odmítla akupunkturu, chtěl jí prý uvolnit ztuhlá záda. „Sedla jsem si, on si sedl za mě. V tu chvíli to začalo. Sáhl mi na záda, pak mě chytil za prsa a snažil se mi jazykem proniknout do úst. Když jsem ho odstrčila, klekl si přede mě a začal mi recitovat báseň o Šípkové Růžence. Říkal mi “ty moje Šípková Růženko”. Napadlo mě, že se snad pomátl. Nevěděla jsem, co dělat, netušila jsem, kam to celé povede, jestli mě nechce třeba znásilnit,“ svěřila Martina Vrbová-Hynková webu Aktuálně.cz.

„Ubránila jsem se, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že s panem doktorem se již nikdy osobně nesetkám,“ napsala na instagram moderátorka, která chce svým přiznáním podpořit napadené ženy, „jejichž výpovědi jsou některými lidmi zlehčovány a bagatelizovány“. Rovněž by se ráda stala příkladem pro své dvě dcery, jež podle moderátorky Nory Fridrichové (44), která o Cimickém měla mrazivou reportáž ve svém pořadu 168 hodin, „učí, že je důležité se ozvat“.

„Já doufám, že se cesta najde, je možné i to, že některý případ bude pozdějšího data. Proto je potřeba, aby ženy mluvily a on šel k soudu,“ přišla moderátorka s názorem a možná částečně nepřímou výzvou pro ostatní ženy, které mají s psychiatrem Cimickým podobnou zkušenost a dosud to nikde nezveřejnily. Ostatně policisté již případ vyšetřují a budou jistě shánět výpovědi dalších poškozených žen.

VIDEO: Nehoda Jana Cimického v Cholupickém tunelu

Moderátorka Ester Janečková (48) Hynkové na instagramu vyjádřila lítost. „Marti, to je hrozný! Mrzí mě, co jsi zažila. A moc Ti děkuju za to, že jsi s tím šla ven,“ napsala jí pohnutě. „Martino, jste statečná,“ vzkázala jí manželka Tomáše Kluse (35) Tamara (33). A v podobném duchu se vyjádřila i herečka Alice Bendová (48), známá filmová a seriálová femme fatale: „Martino, jste úžasná, ani nevíte, kolika ženám jste tímto vyjádřením pomohla. A já vám za to děkuji! A je úplně jedno, jestli se to stalo teď nebo před lety. Důležité je o tom mluvit. Bohužel takových prasat je na světě tolik...,“ posteskla si.

„Marti, je neuvěřitelné, jak to většinou těmto známým a často i charismatickým mužům prochází přesně proto, že oni jsou slavní nebo známí nebo mají jinak důležité postavení,“ podivovala se rozhlasová moderátorka Lenny Trčková (43), známá díky svému úspěšnému pořadu Tečka páteční noci na ČT Art. „Přesně tak, Lenny. A i když to někomu řekneš, zjistíš, že od toho dává ruce pryč. Teď už je naštěstí jiná doba! Proto se to teď otevírá. Díky za komentář i podporu,“ reagovala na její slova Hynková. Podpory v podobě lajků se dočkala i třeba od hereček Nely Boudové (53) a Kristýny Frejové (50), a moderátorky a bývalé královny krásy Lucie Křížkové (37).

Fotogalerie
42 fotografií