„Děda zemřel z neděle na pondělí v motolské nemocnici,“ řekl Blesku Jan Uzel, vnuk zesnulého sexuologa s tím, že pohřeb bude v kruhu rodinném.

Se zdravotními problémy se sexuolog potýkal od roku 2020. Nejprve prodělal těžký covid, o rok později si pak vyslechl diagnózu rakoviny žaludku. „Mám něco se žaludkem, nějaký nádor. Trošičku mně to pooperovali. Za sebou mám i chemoterapie,“ přiznal tehdy webu Extra.cz. „Zhubl jsem dvacet kilogramů, jsem vážně nemocný a skoro mrtvý, prosím pěkně,“ dodal letos v březnu, poté, co převzal státní vyznamenání na Pražském hradě, kde se po dlouhé době ukázal na veřejnosti, pobledlý a na kost vyzáblý. K tomu dodal, že mu zbývá maximálně rok života, bohužel se ale jeho smrtící prognóza naplnila mnohem dříve.

Radim Uzel se narodil 27. března 1940 v Ostravě do rodiny docenta analytické chemie a farmaceutičky. Svého otce nestihl poznat, neboť zemřel před jeho narozením. V roce 1963 vystudoval brněnskou lékařskou fakultu a rozjel lékařskou praxi nejprve v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových lázních.

Po deseti letech se Uzel stal krajským ordinářem pro gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě. Po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

VIDEO: Zemřel Radim Uzel (†82): Těžký průběh covidu a rakovina žaludku

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Radim Uzel (†82): Těžký průběh covidu a rakovina žaludku Videohub

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel zapojil i do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 (za SPOZ na Břeclavsku), v červnu 2002 byl na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem parlamentu se nikdy nestal.

Uzel v posledních letech svými názory na citlivá společenská témata několikrát rozhořel pochybnosti o své profesní způsobilosti. Širokou veřejnost například pobouřilo jeho zlehčování celosvětové kampaně Me Too, bojující proti sexuálnímu obtěžování, či nemístného osahávání žen. Mnoho žen proti sobě poštval i v kauze kojící matky v Chrámu svatého Víta, její jednání Uzel považoval za nepřípustné.

Sexuolog byl ženatý jednou. S manželkou Helenou má dceru Kateřinu, která se věnuje opernímu zpěvu.

Fotogalerie
43 fotografií