20. prosince se na pravdu boží odebral písničkář a kněz Sváťa Karásek, významná ikona českého undergroundu, signatář Charty 77 a rovněž disident, jenž byl perzekuován a řadu let strávil v exilu. „S bolestí v srdci i s vděčností za vše, co jsme díky němu mohli přijmout, oznamujeme, že na 4. adventní neděli zemřel ve věku 78 let náš Sváťa Karásek,“ píše se na jeho parte, které bylo záhy uveřejněno na sociálních sítích. Je zde také připojen malý vtípek: „Už domachroval...“ V parte se rovněž uvádí, že poslední rozloučení proběhne v kostele U Salvátora na Praze 1 - až 23. ledna 2021. Tedy více než po měsíci, co zemřel.

Kvůli covidové situaci je sice celá akce přístupná jenom těm, co předem obdrží pozvánky, podle současných opatření platných pro pátý, nejpřísnější stupeň protiepidemického systému PES se pohřbu smí zúčastnit maximálně 15 lidí. Přesto však jeho pozůstalí myslí i na ty, co se chtějí, ale nemohou dostavit, ať už z jakéhokoliv důvodu: „Celý obřad bude živě přenášen,“ zdůrazňují totiž. „Až skončí epidemická omezení, plánujeme ‚Sváťa fest‘ otevřený pro všechny,“ slibují. Vzhledem k tomu, že jeho přáteli byli muzikanti z rockové kapely The Plastic People of the Universe nebo Karel „Charlie“ Soukup (69), není pochyb o tom, že půjde o skutečně pestrý hudební zážitek.

VIDEO: Pohřeb zpěváka Davida Stypky (†41)

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb zpěváka Davida Stypky (†41) Aleš Brunclík

Neméně pestrý byl ostatně i Karáskův život jako takový. Vystřídal v životě řadu škol a profesí: původně navštěvoval zahradnickou školu v Děčíně, později vinařskou školu v Mělníku a po prvním neúspěšném pokusu o přijetí na teologii pracoval v kladenských dolech. Později se dostal na teologickou fakultu Univerzity Karlovy a po ukončení studií začal působit jako kněz. Komunistický režim mu však odebral hodnost kněze a z něj se stal kastelán na hradě Houska, kde pro své přátele začal dělat zpívaná kázání. On sám se přitom za hudebníka nikdy nepovažoval… Poté, co společně s manželkou po opakovaném pobytu ve vyšetřovací vazbě StB pod nátlakem uprchl do zahraničí, žili společně ve Švýcarsku.

Po smrti manželky Stáni (a pochopitelně také po sametové revoluci) se vrátil zpět do Česka, do Prahy – kde se znovu oženil. Byl velice plodný - a to nejenom, co se umělecké tvorby týče: se Stáňou měl celkem pět potomků, dospělosti se však dožily pouze dcery Adéla (51) a Kristýna (43) a syn Šimon (46). Předčasně narozená dvojčata totiž zemřela krátce po porodu. Se svou druhou manželkou Pavlou si Karásek pořídil další dvě děti, Kláru (16) a krátce po jejím narození také Markétu. Tato jeho nejmladší dcera byla ovšem adoptovaná. V posledních letech začalo tohoto slavného buřiče trápit zdraví: v roce 2010 prodělal Karásek mozkovou příhodu, v září loňského roku podstoupil operaci srdce. Vánoc se již bohužel nedožil…

VIDEO: Zpěvačka Helena Maršálková na pohřbu country legendy Tonyho Linharta (†80)

Video
Video se připravuje ...

Helena Maršálková na pohřbu Tonyho Linharta Blesk

Fotogalerie
15 fotografií