Smrt vykoupená novým životem. V den, kdy se Janu Kaplickému narodila dcera Johanka, on bohužel zemřel. V porodnici stihl navštívit jak manželku Elišku, tak novorozenou dceru, ale jen pár hodin poté zkolaboval na ulici v pražských Dejvicích, ani přivolaná záchranka mu už nedokázala pomoct.

Poslední rozloučení se známým architektem proběhlo v centru Pražská křižovatka v kostele sv. Anny. Desítky smutečních věnců, stovky hostů, zdrcená vdova ve zlatých rukavičkách a Dagmar Havlová, která se na pohřbu ujala slova.

A právě tehdy nastala nejdojemnější chvíle obřadu, kde slzy tekly proudem. Bývalá první dáma totiž četla dopis, který Johance v té době napsal její muž Václav Havel. Sám zrovna ležel v nemocnici s plicními problémy a nemohl se rozloučení osobně zúčastnit.

VIDEO: Eliška Kaplický na výstavě Manola Blahnika: Na jeho boty jsem si vystála frontu!

Video
Video se připravuje ...

Eliška Kaplický na výstavě Manola Blahnika: Na jeho boty jsem si vystála frontu! Markéta Reinischová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / Oliver Price, Vincent Webb - THE SIZZLER

„Milá Johanko, tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy ses narodila. Bylo to v den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím, proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten a s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu.

Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch - a tehdy, věř mi, to úspěch byl - jsem s mnoha dalšími skutečně zaznamenal. Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu, její vskutku demokratickou paralelou, je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázaných s Prahou a s jejím reliéfem, projevem pokorné úcty člověka k přírodě.

Přeji Ti do dalších let všechno dobré a také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.

Tvůj Václav Havel.“ 

Dopis nadepsal a stylizoval tak, aby byl určen Johance k 12. narozeninám. A právě letos 14. ledna je dívenka oslaví. Ovšem zmíněná knihovna nakonec postavena nebyla.

Na pohřbu Kaplického nechyběl ani tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek se ženou Petrou, Jiří Dienstbier, Bolek Polívka s Marcelou nebo Pavel Bobek (†76), který zemřel v roce 2013.

VIDEO: Eliška Kaplický Fuchsová: Intimní život si chráním!

Video
Video se připravuje ...

Eliška Kaplický Fuchsová: Intimní život si chráním! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
54 fotografií