Když poručík Láďa z 30 případů majora Zemana 26. prosince slavil své 91. narozeniny, navštívil ho v Alzheimer centru Josef Zíma. Letitého přítele našel ve stavu, který v něm už mnoho optimismu nevyvolal. „Byl jsem tam za ním, je to s ním opravdu moc moc špatné," bál se Zíma s tím, že Niederleho navštěvuje i Jaroslav Satoranský.

Niederle nejvíc sešel po smrti Princezny se zlatou hvězdou Marie Kyselkové (†83), o kterou se do poslední chvíle staral. Bez Nanynky, jak herec láskyplně říkal Kyselkové, která zemřela v lednu 2019, prý už jeho život neměl smysl. „Vždyť já jsem poslední roky žil jenom pro ni. Co onemocněla se zády a zlomila si krček, pomáhal jsem jí naprosto ve všem, byl jsem u ní denně,“ svěřil se tehdy pro Aha! zlomený herec.

Po smrti herecké kolegyně a blízké kamarádky tak zůstal úplně sám. Manželka Věra Kříbková zemřela už před lety a dcera Alena a Barbora kdysi emigrovaly do USA, kde žijí.

Do centra se přestěhoval zhruba před rokem. „Byt jsem přepsal na svoje dvě dcery a ty ho budou pronajímat. Já jsem tam už nechtěl být,“ přiznal opuštěný Niederle, který v domě v Dejvicích, jejž kdysi postavilo Divadlo ABC pro svoje umělce, už najednou neměl jedinou spřízněnou duši. „Najednou tam pro mě i po těch letech bylo všechno cizí,“ vysvětloval. Změna prostředí mu ale prý vůbec nepomohla. „Nejsem tady šťastný vůbec. Mám tu ale svůj stůl, skříňku, televizi a fotografie. Ty teď jsou můj život,“ trápil se herec, kterému doma zdobily zdi fotografie právě s Kyselkovou.

Nejtragičtější životní ztrátou pro něj však byla smrt prvorozené dcerky Alenky (†7), která kdysi zahynula přímo před domem pod koly automobilu jakéhosi prominenta. „Stalo se to 24. dubna 1961. To ráno jsme spolu ještě blbli. Šíleně se smála. Pak už jsem se jen dozvěděl, že nežije. Vracel jsem se z fotbalu z Libně. Všiml jsem si, že před naším domem stojí policie. V ten moment jsem věděl, že se něco děje. Doma byli policajti, kteří neměli odvahu říct ženě, co se stalo. Nakonec jsem jí to musel říct já. Viník dostal snad jen 8 měsíců podmínečně. Nevěděli jsme co se životem. Naštěstí se hned 6. února následujícího roku narodila další dcera, které jsme dali také jméno Alena. Po dvou letech další dcera Barbora,“ vyprávěl před deseti lety v pořadu 13. komnata. Po čase mu na tom samém místě dokonce jiné auto zabilo milovaného pejska.

Obrovskou poklonu kolegovi složila také Jiřina Bohdalová. „Kdyby byl v Americe, tak by se živil jako gagman. Sám na jevišti humor příliš nevytvářel, ale byl ohromně vtipnej. Vždycky jsem si ho posadila do hlediště a on geniálně vymyslel dotažení situace. Všichni se v divadle divili, proč si zvu právě Iva Niederleho, ovšem já jsem dobře věděla proč," řekla o něm před časem.

Objevil se také v seriálech Zdivočelá země, Náhrdelník, Stříbrná paruka, Pan Tau, Píseň pro Rudolfa III., nebo ve filmech Kočár do Vídně, Kačenka a strašidla, Discopříběh a dalších. Zahrál si i v hollywoodských produkcích xXx, Tvá sestra je vlkodlak nebo Palčivé tajemství.

VIDEO: Zemřel Ivo Niederle! Mašlíkové rozvod nebude přátelský! A kam odešla Písařovicová?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ivo Niederle! Mašlíkové rozvod nebude přátelský! A kam odešla Písařovicová? Blesk

Fotogalerie
24 fotografií