O smrti Zdenky Procházkové (†95), která se proslavila jako filmová Lída Baarová, informovala televize. Oznámení se objevilo na sociální síti - herečka navždy odešla ve středu večer. „Dnes večer 25.8. 2021 se naše milá Zdenka Procházková rozhodla, že je čas odejít do divadelního nebe za svými kolegy a přáteli, kteří už tam jsou. Byla to velká osobnost a jsme vděčni za to, že jsme mohli být její přátelé a mohli jí pomáhat,“ napsala na facebook Martina Gajdáčková. Ta spolu s manželem Jaromírem o Procházkovou střídavě pečovali. Na herečku zavzpomínali i společnou fotografií.

V posledních letech Zdenku trápila bolavá páteř a kyčel. Hrozilo dokonce, že z důvodu zborcené páteře skončí trvale na vozíku. Přestože byla rozhodnutá operaci podstoupit, nakonec na zákrok nešla. V posledním roce žila v domově pro seniory na Smíchově, pomáhala jí rodina moderátora Václava Žmolíka. Především v době tvrdých opatření kvůli koronaviru to pro ni bylo velmi těžké, cítila se v domově osamělá. 

„Je to nepříjemné. Musím být stále v pokojíčku, který má tak tři krát tři metry. Připadám si jako v kurníčku. Je strašně smutné, že nemocní staří lidé nemají kontakt s nejbližšími. To vás ničí víc než nějaké obavy z nemoci,“ prozradila v rozhovoru pro Blesk v době, kdy slavila své 95. narozeniny.

Nejen Baarová

Procházková se od dětství věnovala tanci a hře na klavír, ke které ji vedla její maminka, jež byla také klavíristkou. Již během svých studií na gymnáziu několikrát pohostinsky vystupovala v pražských divadlech. Po maturitě na gymnáziu odešla studovat herectví na Pražskou konzervatoř, kvůli nacistické okupaci během II. světové války byla studium nucena přerušit a dokončila jej až po válce v Brně.

Po ukončení studia byla ve svém prvním angažmá v divadle v Opavě, později přešla do Prahy do Divadla ABC a do Městských divadel pražských. V roce 1957 až 1958 působila jako konferenciérka v Laterně Magice.

Nejvýraznější položkou pozdější části její filmografie se stala právě role zestárlé Lídy Baarové ve stejnojmenném životopisném snímku, známá byla i z filmů … a pátý jezdec je Strach, Jak napálit advokáta nebo Upír z Ferratu. První manželka Karla Högera (†67) ovšem podstatnou část své kariéry prožila v Německu a Rakousku, kde byla v angažmá ve slavném vídeňském Burgtheater. V Rakousku se i podruhé vdala – za advokáta Ericha Hartmana – a dlouhá léta za socialismu tam i žila.   

„Já byla venku přes Pragokoncert, kterému jsem platila spoustu peněz za to, že mi dali pas, nebyla jsem emigrant. Mohla jsem jezdit sem a tam. Nepotřebovala jsem vízum, nic. Také jsem už byla vdaná za Rakušana, takže jsem měla i rakouskou státní příslušnost. Čím nechci říci, že bych se byla odrodila, naopak. I proto jsem se, když tatínek zemřel, vrátila. Maminka ve Vídni být nechtěla. Chřadla tam, byla hubenější a hubenější a chtěla za tatíčkem, ovšem ten byl v urně v Olomouci. Dnes jsem mohla mít krásnou penzi ve Vídni, ale kvůli mámě jsem se vrátila. Tamější psychiatr mi řekl, že se musím rozhodnout buď pro kariéru, nebo pro rodinu. A protože jsem z generace, která rodinné hodnoty ctí, sedla jsem do auta, v Burgtheater si vzala roční neplacenou dovolenou a jela. Už za hranicemi maminka pookřála. Věnovala jsem se jí a možnosti ve Vídni jsem opustila,“ vyprávěla o svém životě za hranicemi v knize 1968 očima 50.

VIDEO: Filmová Lída Baarová Zdena Procházková: Exmanžel Höger (†67) ji vyštval do Vídně!

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdena Procházková (90): Exmanžel Höger (†67) ji vyštval do Vídně! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Fotogalerie
50 fotografií