Poslední roky dožíval v pražském domově seniorů Slunečnice. Podle informací CNN Prima News měl ale zemřít Na Bulovce, kam musel být převezen.

Dožil se úctyhodného věku, jeho osud se přitom mohl naplnit daleko dřív, už během dospívání. Tehdy poznal strach, hlad i boj o holý život. Nejdřív byl za války totálně nasazen v Německu. Pak byl povolaný k transportu do koncentračního tábora, protože jeho matka byla Židovka. A tím si prošel vlastně hned dvakrát. Nejdřív ho odvezli do tábora v Horním Slezsku. Ten byl ale záhy rozpuštěn, což nebyla žádná výhra. Tehdy sedmnáctiletý Skopeček se musel na vlastní pěst dostat do Prahy. Sice to zvládnul, ale hned po příjezdu ho čekalo další předvolání do tábora v Osterode (asi 150 km na západ od Lipska).

VIDEO: Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských! MIRKA DVOŘÁKOVÁ, LUKÁŠ ČERVENÝ, JAROSLAV BOUDA

Dal ho do pořádku

Během transportu pak dostal vysokou horečku a ve vagonu by nejspíš zemřel, kdyby... Kdyby se ho neujal Oldřich Nový! „Udělalo se mi špatně. Ležel jsem a skuhral. Pak jsem viděl, že ke mně kráčí z rohu nějaký pán. To už běžel v kinech film Kristián, takže jsem ho hned poznal. Přišel ke mně, změřil mi tep a dal mi nějaké prášky,“ vyprávěl mnohokrát tuhle svou hořkosladkou vzpomínku. „Měl totiž s sebou lékárničku, a dokonce mi dal i svou deku. Když jsme přijeli na místo, sehnal kbelík s teplou vodou, kde jsem se umyl. Oldřich Nový mě dal prostě do pořádku. Byl to velice dobrý člověk,“ vylíčil herec těžké chvíle.

Jednoduché to neměl ani po válce. Když se z tábora smrti vrátil, zjistil, že tatínek předchozí den zemřel. Navíc během války zmizelo patnáct dalších příbuzných! O dalších mnoho let později se pak neoprávněně ocitl na seznamech spolupracovníků StB, což konečně v roce 2005 konstatoval i pražský městský soud.

VIDEO: Skopeček dva měsíce po smrti Tichánkové: Jak žil?

Video
Video se připravuje ...

Skopeček dva měsíce po smrti Tichánkové: Nová žena?! Luboš Procházka, Petr Novovotný

Fotogalerie
27 fotografií