Když Kodet v roce 1982 zazářil ve filmu Smrt talentovaného ševce jako kapitán Exner, spisovatel Václav Erben (†73) se pro něho chystal zadaptovat ještě další detektivní příběhy. „Bohužel z pokračování nakonec sešlo,“ prozradila až nyní deníku Aha! jeho dcera Bára Kodetová (49).

VIDEO: Vdova po Kodetovi (†67) Soňa: Po jeho smrti udělala všechny věci, které jí on zakazoval!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Kodetovi (†67) Soňa: Po jeho smrti udělala všechny věci, které jí on zakazoval! Eliška Vinterová, Aleš Brunclík

Nesnášel komunisty

„A důvod byl jediný – táta se prostě nebavil s komunisty. Proto přišel seshora vždycky nějaký zákaz nebo nařízení,“ řekla Aha! herečka. Ze stejného důvodu její táta přišel nejen o Exnera, ale i o řadu dalších hereckých příležitostí. Nechybělo mnoho a Kodet byl hlavní hvězdou legendárního českého filmu Adéla ještě nevečeřela. Traduje se, že tehdy čtyřicetiletý herec dokonce prošel kamerovými zkouškami, nakonec se ale prý nevešel do již ušitých drahých kostýmů, takže detektiva Nicka Cartera nakonec ztvárnil Michal Dočolomanský (†66). „To jsou všechno lži!“ ohradila se hercova dcera.

Byl pro ně závadný

„Táta se komunistům nelíbil, vadil jim, byl pro ně závadný. Tak tam místo něj strčili Dočolomanskýho,“ vysvětlila Kodetová. Roli Cartera scenárista Jiří Brdečka (†64) s režisérem Oldřichem Lipským (†62) opravdu takříkajíc šili Kodetovi na tělo. Přišel ale pokyn shůry a ani oni dva s tím nic neudělali. „Táta už dokonce začal zkoušet s panem Hrušínským, ale pak dostal dopis z Barrandova, že s ním nepočítají,“ dodala Bára.

Start mu překazila máma

Kodet dokonce přišel i o hlavní roli ve filmu Limonádový Joe. To ale prý způsobila jeho matka, herečka Jiřina Steimerová (†91). Došla za režisérem a suverénně mu řekla, ať jejímu synovi tu roli nedávají, protože se na ni nehodí! Přitom Jiří se už učil scénář, měl přiděleného koně, ušitý kostým, díval se na filmy s Johnem Waynem (†72) a moc se těšil. „Byl by to pro tátu dobrý start i pro další filmy. Jsem přesvědčena, že kdyby byl Limonádník a Carter, mohl udělat řadu filmů srovnatelných s Pelíšky, za které dostal Českého lva,“ míní Bára Kodetová.

VIDEO: Barbora Kodetová: Nedovedu si představit, že bych manželovi vlezla do mobilu.

Video
Video se připravuje ...

Barbora Kodetová: Nedovedu si představit, že bych manželovi vlezla do mobilu. Veronika Kuželková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
20 fotografií