Zatímco se celý svět třásl v obavách z pandemie koronaviru, doma u zpěváka Richarda Müllera zavládla idylka. „Velmi jsem si to užíval a byl jsem daleko aktivnější než před koronou,“ liboval si známý umělec, jenž se v posledních letech potýká s maniodepresivní psychózou, závažným duševním onemocněním. „Četl jsem mnoho knih, poslouchal jsem muziku. A zejména, co mě nejvíc obohatilo, chodil jsem se svým malým synem denně na dvě hodiny do bratislavského Horského parku na procházky,“ vypočítával pro slovenský magazín Nový Čas.

Domácí pohoda s partnerkou Vandou Wolfovou (48) a nejmladším synkem Markusem (8) ho ovlivnila natolik, že se dokonce znovu pustil do skládání hudby. „Asi po dvaceti letech jsem složil asi pět anebo šest písniček,“ pochlubil se hudebník. „Pět jich je už v tom stádiu, že se u nich pracuje na aranžmá, a uvidíme, kdy a jak se vůbec dokončí ten počet těch písniček na ten adekvátní počet, jenž má být na cédéčku. Potom budu moct už říct, kdy se to chystá ven.“ 

Umělecká krize však stále trochu trvá. „Texty nepíšu pořád, nechávám to na Petrovi Uličném, to je báječný autor. Ale asi dvacet let jsem neudělal žádnou hudbu k písničce, a teď přišel ten zlom,“ libuje si. Delší čas v izolaci před virem, jenž se po celé zeměkouli rozšířil z Číny, by mu však k dalším skladbám nepomohl. „Myslím si, že to, co jsem teď poskládal, jsou moje veškeré skladatelské ambice a možnosti.“

Přesto se tenhle umělec, jenž je znám pro svou obrovskou trému před koncerty (Mnohdy má problém vyjít vůbec na pódium!), na svá vystoupení netěší. „Je to pro mě strašný stres a strašné nervy. Na pódiu se už potom relativně rozplyne, a co se týká publika, mám dojem, že to není moc poznat…“ myslí si.

„Ale je to moje práce, kterou dělám už třicet let, a nějakým způsobem mě to neomezuje, ale konstatuji, že kdyby existoval způsob, jak jinak vydělat peníze pro rodinu a na daně, tak bych se pravděpodobně věnoval něčemu jinému,“ šokuje interpret písniček Po schodoch, Baroko či Srdce jako kníže Rohan.

Jediné, co Müllerovi na nepříliš dobrovolných koronavirových prázdninách trochu vadí, je fakt, že během nich přibral. A mrzí ho to. „Nevím kolik, zásadně se nevážím,“ usmíval se.

VIDEO: Trailer k dokumentu Richard Müller: Nepoznaný

Video
Video se připravuje ...

Trailer k dokumentu Richard Müller: Nepoznaný Richard Müller: Nepoznaný

Richard Müller
Autor: Mária Rušinová