Kdo Vondráčkovou zná, ví, že zahrada a okolí jejího domu jsou její chloubou a starost o pozemek je jejím oblíbeným koníčkem. Vykácení tújí, které před svým domem sama zasadila už v osmdesátých letech, ji proto zasáhlo. „Vedle majetkové újmy vznikla mé klientce také újma nemajetková – psychická, kdy došlo ke zcela barbarskému zničení dřevin, které po dlouhá desetiletí s láskou ošetřovala,“ vysvětlovala podle webu iDNES.cz u soudu její právní zástupkyně Jana Gavlasová. Celková částka, o niž se vedl spor, činila téměř sto tisíc korun. Advokátka zpěvačky do sumy zahrnula náhradu škody za zničené dřeviny, znalecký posudek i citovou újmu.

Už druhý soud (po Okresním Praha-Západ i Krajský soud v Praze) však nic z toho neuznal. Vykácené túje totiž rostly na obecním pozemku. Řitka tak nechala odstranit dřeviny, které dendrologové označili za nezdravé či nepůvodní, na svých pozemcích. Místo nich vysadila okrasné třešně. 

„Rozsudek je nesprávný po právní stránce a absurdní po stránce argumentační a podporuje zvůli obcí vůči občanům. Po obdržení písemného rozhodnutí bude podáno dovolání,“ uvedl PR manager Heleny Vondráčkové Luboš Procházka.

Fotogalerie
54 fotografií