„Před několika lety jsem prodala auto, modrý Renault Clio. Minulý týden jsem byla kontaktována magistrátem, že auto jakožto vrak překáží někde na Praze 10,“ postěžovala si krásná Josefína Rašilovová na facebooku Prahy 10.

„Nový majitel si auto na sebe nepřevedl, ač to bylo součástí a podminkou prodejní smlouvy. Moje chyba byla, že jsem důvěřovala a neprověřovala,“ vysvětlila své trápení Josefína, která se objevila po boku své matky Vandy Hybnerové (51) v televizním filmu Na druhý pohled.

„I přesto, že mám prodejní smlouvu, tak jdou (zatím) všechny náležitosti s odstraněním vraku za mnou jako provozovatelem. Chci se tímto omluvit obyvatelům P10 za situaci a informovat, že to řeším a napravím, jakmile to bude možné,“ uvedla mladá brunetka, jinak velká milovnice koní.

„Kdyby měl někdo aktuální foto auta, budu vděčná i za další informace, například jak dlouho tam auto stojí apod. Bylo to mé první a milované auto, je mi líto, jak dopadlo, byl to spolehlivý vůz,“ dodala dcera Saši Rašilova, který v současnosti září v Modrém kódu, a na facebooku zveřejnila i poznávací značku zmíněného vozu.

Pravidla přepisů vozidel

Již delší dobu platí pravidlo, že přepis auta při jeho prodeji je povinností prodávajícího. Ten je zodpovědný za převod registrace, která by měla proběhnout do deseti dnů. Pokud neproběhne, hrozí prodávajícímu dokonce pokuta 50 tisíc. Právě z toho důvodu se nedoporučuje (dříve poměrně běžná praxe), aby prodávající přepis svěřil novému majiteli vozu, byť plnou mocí. Pokud si totiž přepis nezkontroluje (či sám nezajistí), je v očích úřadů stále majitelem vozu on sám. Právě kvůli tomu bývá kontaktován v případě, že se s vozem něco děje.

Fotogalerie
44 fotografií