Amortová si zřejmě léčila mindráky přes své politické funkce – coby činovnice KSČ ráda lidem zatápěla. Byla také mimo jiné normalizační pražskou zastupitelkou a funkcionářkou Svazu československo-sovětského přátelství, získávala totalitní tituly a řády jako na běžícím pásu.

Na rozdíl od rolí před kamerou. Roli kořenářky Hodačové však přirozeně získala v poplatném seriálu 30 případů majora Zemana (díl Mědirytina), zahrála si ve filmech Hop a je tu lidoop či Případ Lupínek. Do něj ji obsadil Václav Vorlíček (†88). „Herci ji neměli rádi. Byla hlavní komunistický ideolog ve vinohradském divadle, zahořklá, osamocená žena. Nikdo s ní nechtěl být, stranili se jí, protože se báli, že je udá. Pěkně ji charakterizoval Jaromír Hanzlík. Jednou jeli na zájezd vlakem a Jarda si šel zakouřit nebo co. Když se vrátil do kupé, kde na sobě byli namačkaní rozchechtaní herci, vyprávěl jim, že musel projít kolem kupé, kde sedí Amortová. Zatímco oni byli stísnění jako sardinky jeden na druhého, aby nikdo nemusel k ní, ona v tom svém seděla úplně sama. Z toho vznikla hláška, že dřepěla sama v přeplněném kupé,“ vzpomenul Vorlíček ve své biografii Pane, vy jste režisér.

V knize 1989 očima 30 se pak o herečce zmiňuje Daniela Kolářová (73). Amortové prý vadilo, když se Daniela vdala za Jiřího Ornesta (†70). „V šatně jsem seděla vedle Světly Amortové, která byla ortodoxní členkou KSČ. Když jsem vešla, zeptala se mne, jestli jsem sionistka, když jsem si za manžela vybrala Žida. Nevěřila jsem vlastním uším. Ztuhla jsem, ale Pánbůh mě osvítil, a tak jsem jí s naprostým klidem odpověděla, že jsem nevěděla, že Komunistická strana Československa respektuje Norimberské zákony. To zase ztuhla ona, a pak jen řekla, že jsem vtipná,“ říká Kolářová.

O tom, jak Amortová škodila, ví své i Ladislav Županič (76). „Hodně jsem točil v rozhlasu a v jedné inscenaci se mnou účinkovala i herečka Světla Amortová. Přivedla si na natáčení posluchače, které učila rozhlasovému herectví na AMU, a začala tam za něco na ty studenty hrozně řvát. Mě to rozčílilo, tak jsem se ohradil, že to atmosféře neprospěje a ona mi chtěla ostře odpovědět, ale dvakrát jí u toho vypadly zuby. Přišlo mi to směšné, ona za to na mě vrhla velice zlý pohled a tím by to pro mě bylo skončilo, ale… Nějaký čas poté jsem byl v rozhlase podepisovat smlouvu na nějakou další inscenaci, a zjistil jsem, že mě přesunuli ze čtvrté umělecké třídy do nižší – právě podle zařazení do tříd jsme byli placeni. Šel jsem se na to zeptat do kanceláře, kde mi řekli, že to asi bude omyl, že mi dají vědět. A dávají mi vědět až dodneška. Vím stoprocentně, že v rozhlase existovala od paní Amortové černá listina, na které jsem byl,“ popsal v knize 1989 očima 30, která o těžkostech normalizace pojednává.

Kromě Amortové měly o trest smrti pro Jiřinu Štěpničkovou žádat ještě herečky Jarmila Švabíková (†62), Světla Svozilová (†63) a Soňa Neumanová (†65).

Fotogalerie
40 fotografií