Eva zemřela v náručí svého muže Jana Kolomazníka (67). Když bylo zřejmé, že Eva svůj boj o život nevyhraje, dovolily řádové sestry, aby byl vzdor zákazu návštěv v posledních chvílích u své ženy.

"Děkuju jim za to. Je to strašně těžké, byli jsme spolu pětatřicet let," svěřil Jan pohnutě Blesku. Mrzí ho ale to, že nemůže Evě uspořádat rozloučení. "O smrti jsme spolu nikdy nemluvili. Ale byla silně věřící a chodila do strahovského kostela, který je blízko našeho bydliště. Až to bude možné, uspořádám mši," dodal Kolomazník.

Zdravotní potíže legendární "Pilarky" začaly v roce 2018, kdy si doma při nešťastném pádu zlomila rameno a stehenní kost. Zlomeniny ji upoutaly na dlouhou dobu na lůžko, a dokonce musela podstoupit i reoperaci. Když se začalo blýskat na lepší časy, podrobila se v říjnu 2019 plánovanému zákroku na ledvině a dostala stent - jenže začala mít problémy s lymfou.

Od té doby byla zpěvačka v nemocnici více než doma, konkrétně na nefrologickém oddělení, které se na ledviny specializuje, často dostávala posilující kapačky. V posledních měsících se také objevilo podezření na leukemii, které se však nepotvrdilo. „Jsem jen od dětství chudokrevná,“ vysvětlovala Eva.

VIDEO: Pilarová po zlomenině a operacích venku: O holi a nezvedne ruku! Může to trvat měsíce!

Video
Video se připravuje ...

Pilarová po zlomenině a operacích venku: O holi a nezvedne ruku! Může to trvat měsíce! Petr Macek, Jan Jedlička

V genech přitom měla dlouhověkost. Její maminka Františka Bojanovská oslavila loni v červnu 104. narozeniny. Od října 2019, kdy zemřel Karel Gott (†80), na jehož pohřbu Eva i promluvila, však prý byla zpěvačka ve špatném psychickém stavu. S Gottem byli ostatně celoživotní přátelé a souputníci a navíc byli stejně staří. Dělilo je od sebe jen 26 dní, přičemž Eva byla ta, která byla mladší.

„S Karlem jsme toho dělali hodně. První dva roky v Praze jsem byla v Semaforu, pak jsem odešla do Rokoka. Do Semaforu jsem se vrátila v roce 1964, kdy v něm právě byl v angažmá i Karel. Jirka Suchý a Jirka Šlitr mu napsali písničku Oči má sněhem zaváté, která se mně strašně líbí dodnes. Považuji ji za jednu z nejhezčích, co Karel zpívá. Pak jsme spolu v Semaforu měli celé jedno představení. Jmenovalo se Večer dvou slavíků, vystupovali jsme v něm jen my dva a orchestr a s námi Vladimír Hrabánek, který vše provázel vtipnými spojováky," vzpomínala na kamaráda v knize Takový byl Karel Gott, a přidala i několik veselých a pikantních historek.

VIDEO: Pilarová ve Studiu Blesku hovořila o Karlu Gottovi

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Pilarová ve Studiu Blesku hovořila o Karlu Gottovi Petr Macek, David Turek

Pilarová byla Zlatá slavice z let 1964, 1967 a 1971, majitelka velice silného a barevného hlasu o rozsahu tří a půl oktávy, orientující se převážně na jazz a swing. Na repertoáru měla ale i řadu populárních písní (Oliver Twist, Hrom aby do tebe, lásko má) či duetů s Waldemarem Matuškou (Ach, ta láska nebeská) nebo právě Karlem Gottem (Dotýkat se hvězd). Zahrála si ve filmech Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu.

Po sérii zákazů a pracovních omezení v roce 1977 podepsala takzvanou Antichartu, za což se jako jedna z mála po sametové revoluci 1989 veřejně omluvila.

VIDEO: Eva Pilarová: Proč mi každý připomíná věk? Mně je to fuk!

Video
Video se připravuje ...

Pilarová: Proč mi každý připomíná věk? Mně je to fuk! Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Od roku 1984 byla spokojená v manželství s Janem Kolomazníkem, který se o ni obětavě staral až do smrti. Jejím prvním manželem byl v letech 1960–1964 hudebník Milan Pilar (†40), který emigroval do Západního Německa a v roce 1973 zemřel, druhým pak v letech 1968–1971 zpěvák Jaromír Mayer (76). Jejím partnerem byl také hudebník Karel Vágner (77). Z prvního manželství měla syna Milana.

Fotogalerie
55 fotografií