Zpěvačka Marta Kubišová, interpretka legendární a symbolické Modlitby pro Martu, navždy spojená se sametovou revolucí, nazpívala společně s Karlem Gottem celou řadu písniček, například Jarmark ve Scarborough nebo Nepiš dál, kde je doplnil ještě Waldemar Matuška (†76).

Kvůli svému boji proti totalitě v naší zemi však v roce 1970 musela na dalších dvacet let svoji slibně se rozjíždějící kariéru pověsit na hřebík. Zatím Gott nejenomže podepsal antichartu, ale dokonce ji v Divadle hudby přede všemi přečetl – čímž v podstatě „legitimizoval“ pronásledování signatářů Charty 77. Mezi ty právě Kubišová patřila…

Jak ale tvrdí nyní, nikdy Slavíkovi tento krok směrem k režimu nevyčítala. „Co by mi to pomohlo? Já přece nejsem žádná soudkyně. Přece se od někoho neotočím, když se se mnou chce bavit,“ mávla Kubišová nad starými křivdami rukou v rozhovoru pro Deník N. S Gottem o těchto těžkých časech prý mluvili alespoň stokrát.

„Říkala jsem mu, ať se na to vykašle, že nemá cenu dál to rozebírat,“ odmítala jeho snahy celou aféru znovu a znovu rozpitvávat. Moc dobře přitom věděla, co mu leží na srdci - „že se měl přidat k nám“. Kardinál Dominik Duka (76) na Gotta ostatně nedávno prozradil, že chartisty tajně finančně podporoval.

„Bylo z toho patrné, že se tím zabývá a že ho to zpětně bolí. Byl si toho vědomý a přiznal, že se tím trápí. Už jen to, že o tom měl potřebu mluvit, bylo podle mě očistný,“ myslí si Kubišová, o níž Mistr kdysi prohlásil, že má „erotický alt“. Určitá omluva pro něj ale byla důležitá, což oceňovala – a proto ho i přes jeho minulost stále považuje za zdvořilého, laskavého a spolehlivého člověka.

„Když jsme letěli nedlouho po revoluci do Tokia s orchestrem Luboše Andršta, tak se o tom se mnou kluci z kapely bavili. Já jim říkám: ‚Kdybych se na všechno dívala tak přísně jako vy, nemohla bych si v Praze povídat vůbec s nikým‘,“ dodala pro Deník N.

VIDEO: Marta Kubišová: Na Gottových narozeninách přiznala zdravotní problémy!

Video
Video se připravuje ...

Marta Kubišová: Na Gottových narozeninách přiznala zdravotní problémy! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
64 fotografií