Král české dechovky se o odchodu své princezny dozvěděl bohužel až od novinářů. „Měli jsme se rádi! Byli jsme nejen kolegové, ale taky přátelé,“ přiznal pro Aha! smutně Zíma, který je sám nemocný a kvůli problémům s dolními končetinami musel poslední tři měsíce trávit v nemocnici.

„Byla to s ní tenkrát krásná práce. Navíc při natáčení té naší pohádky jsme oba očekávali potomky,“ zavzpomínal na společně strávené časy a narážel na fakt, že v době natáčení nosila Kyselková pod srdcem syna Ondřeje, kterého měla s Petrem Haničincem (†77). On zase oslavoval narození dcery Zuzany s manželkou Evou Klepáčovou (†79), tedy Káčou z pohádky Hrátky s čertem.

Jeden čas byli prý Josef s Marií dokonce sousedé. Bydleli totiž pod jednou střechou ve slavném družstevním domě Divadla ABC s dalšími herci, například Stellou Zázvorkovou (†83), Květou Fialovou (†88), Josefem Hlinomazem (†63) či Ivo Niederlem (89). Právě poslední jmenovaný tam zůstal a o představitelku princezny Lady se staral do poslední chvíle.

Jelikož ji sužovaly velké bolesti nohou, kvůli nimž nemohla chodit, soused Ivo ji vozil na vozíčku a pomáhal jí, jak jen mohl. Byl to také on (spolu s jednou její dcerou), kdo ji v pondělí v půl desáté dopoledne našel poté, co vydechla naposledy. „Je mi moc líto, že zemřela. A je mi líto i Niederleho, že ji našel v bytě,“ nechal se slyšet skleslý zpěvák. „A taky už bude pomalu v tom baráku z naší party jediný, který zbyl,“ dodal Zíma, který by Niederlemu mohl mít za zlé, že mu smrt Kyselkové zatajil. Prý mu to už ale odpustil.

Vrátná se zlatou hvězdou

Po úspěchu slavné pohádky dala Kyselková přednost rodinnému životu před hereckými nabídkami. Částečně tak učinila kvůli prvnímu manželovi Petru Haničincovi a jeho kariéře. Podruhé byla vdaná za zubaře a porodila mu dvě dcery, Žofii (41) a Alžbětu (46).

Jelikož herectví se nevěnovala, občas si přivydělávala různými domácími pracemi pro podniky, například výrobou figurek z plsti. S nástupem do důchodu přijala nabídku vrátné na strahovských vysokoškolských kolejích. Bylo to řešení, jak vystoupit ze samoty a být v životě ještě něco platná. Poté, co ji začaly trápit těžké zdravotní problémy, už ale nemohla dělat nic.

VIDEO: Dcera "princezny se zlatou hvězdou": Maminka už nemůže chodit!

Video
Video se připravuje ...

Dcera "princezny se zlatou hvězdou": Maminka už nemůže chodit! Markéta Reinischová, Petr Soukup, Jaroslav Bouda

Fotogalerie
32 fotografií