Úmrtí pacientů je ovšem způsobené tím, že mnoho pacientů sem dochází v terminální fázi nemoci, a nedá se jim proto jakkoliv dále pomoci, pouze ulevit od bolesti. „Vzhledem k tomu, že se snažíme o pacienty starat po celou dobu jejich nemoci, poměrně hodně z nich je v naší péči i v terminální fázi a přes 200 pacientů ročně u nás umírá," uvedla pro Expres.cz primářka onkologie Kateřina Jirsová.

Podle bývalého moderátora Romana Šmuclera (49), který je podílníkem této nemocnice a také prezidentem České stomatologické komory, je Nemocnice Na Pleši největší lůžkovou onkologií v Čechách a druhou největší v Česku, má dvě rozsáhlá oddělení s 55 lůžky, denně je zde v provozu onkologická ambulance a stacionář pro aplikaci chemoterapie. Má také velký podíl na výzkumu rakoviny a uvádí do léčby i celou řadu inovací.

„V onkologii jsme spolu s VFN a FN Motol součástí špičkové Regionální onkologické skupiny. Tedy špičková péče. Jsme velké lůžkové zařízení, a tak máme i těžké pacienty. Máme ale strategii ‚neopouštění‘, pacienta neposíláme, pokud možno, se špatným stavem jinam. Možná nám to kazí statistiky, ale pacienti to oceňují,“ vysvětlil již před časem Šmucler, kterého si jistě každý ihned vybaví z talk-show Tabu anebo ze soutěžního pořadu Chcete být milionářem?

Primářka onkologie pak jeho slova jenom potvrzuje. „Snažíme se být s našimi pacienty po celou dobu jejich nemoci. Někteří se vyléčí a jsou u nás dál sledováni, mnoho jich podstupuje chemoterapii, ozařování, ale i v případě, že je onkologická léčba ukončená a pacient si to přeje, zůstává nadále v naší péči. Takováto paliativní péče je zaměřená na zlepšení kvality života, řešení symptomů, plánování další péče,“ vypočítává pro Expres.cz Jirsová.

Ta také dále zdůrazňuje, jak důležitá je psychická pohoda pacientů, jejich duševní stav je prý polovinou úspěchu. Tým lékařů, sestřiček a ošetřovatelek je Na Pleši údajně velice empatický a kromě nich za klienty dle potřeby dochází třeba ergoterapeut, psychoterapeut nebo fyzioterapeut. „Snažíme se zpříjemnit čas strávený v nemocnici různými společnými aktivitami, tvořením, někdy kulturním zážitkem. Pravidelně dochází canisterapeutka se třemi pejsky a to pacienti úplně milují,“ pokračuje primářka.

V létě se v nemocničním areálu navíc pořádají koncerty, divadelní představení a různé přednášky. Jak je vidět, oblíbený český herec, který je pro tohle místo vlastně skvělou reklamou, se v nemocnici rozhodně nenudí.

Filmový producent Pavel Pásek (51), jenž svému velkému kamarádovi Jiřímu Pomejemu zajistil tohle luxusní sanatorium uprostřed brdských lesů, mu ho mimochodem také platí. A rozhodně nejde o malé částky, za nadstandardní pokoj dává 1000 až 1300 korun za den.

Normální pokoje se však od nadstandardu příliš neliší: „Pokoje vypadají a jsou vybaveny velmi podobně, všichni pacienti mají k dispozici TV, ledničku, wifi. To, co je nadstandard, za který se platí, je jednolůžkový pokoj s balkonem a pak dvoulůžkový pokoj, který využívá pacient, respektive může u něj být trvale přítomen někdo blízký,“ popsala pro Expres-cz primářka. Škoda jen, že známý dabér a herec je tam sám. Rodina za ním sice dochází, ale s manželkou Andreou (30) se rozešli.

VIDEO: Pavel Pásek v Blesku: V listopadu promluvil o stavu Jiřího Pomeje

Video
Video se připravuje ...

Pomejeho mecenáš Pásek: Jak je na tom Jiří aktuálně? Aleš Brunclík, David Turek

Fotogalerie
32 fotografií

Pohřeb Jiřího Pomeje

Andrea Pomeje Rodina Michaela Kuklová Dcera

Jiří Pomeje zemřel 26. února 2019 v Nemocnici na Pleši. Podlehl rakovině, které se snažil dlouho vzdorovat. K jeho posledním přáním patřilo vidět se naposledy s dcerou Aničkou. To bohužel již nestihl, nechtěl totiž, aby ho viděla v zuboženém stavu.

Více o smrti Jiřího Pomeje čtěte ZDE